Foto: Peter Termeer.
Foto: Peter Termeer. Foto: Peter Termeer

Integere verklanking van het Kerstmysterie

Algemeen

Sint-Oedenrode - Je zal als koor maar een Kerstconcert vastgelegd hebben op een avond die - naar later blijkt – de avond van de Rooise Quiz is. Zelf was ik door verschillende buurten gevraagd als achterban wat mij de grootschalige Rooise betrokkenheid hierbij duidelijk had gemaakt. Mijn vrees dat dit het aantal bezoekers voor het Kerstconcert zou beïnvloeden was te zien. Dit nam niet weg dat het Kamerkoor, met volle toewijding en integriteit, hun luisteraars een mooi en zinvol Kerstconcert liet beleven.

Door: Mattie De Schepper

Voorbereiding en keuze
Alleen al de zorg die is besteed aan het programmaboekje - teksten met vertaling en achtergronden van werken – zegt veel over hoe intensief de voorbereiding is geweest. Dit voorkomt ook dat, door ontoereikende geluidsweergave, mondelinge aankondigingen onverstaanbaar zijn. Ik was ook heel blij met de deelname van organist Gerard Habraken en celliste Marieke Langkamp. Het koor had een interessante keuze gemaakt uit Kersliederen van verschillende stijlperiodes. In de traditie die we van het Kamerkoor ook wel verwachtten, had men hierbij de platgetreden paden vermeden. De afwisseling/ opeenvolging van intieme en ingetogen liederen met uitbundige zang zorgden voor bijzondere ervaringen.

Hoogtepunten
Het zesstemmig 'Hodie Christus natus est' van Hendrik Andriessen (1892-1981) dat aansluitend op Marenzio's(1553-1599) versie op dezelfde tekst werd gezongen, maakte diepe indruk. Het was alsof het licht van kerstmis doorbrak. Het kamerkoor was hierin in topvorm en werd opgetild door de subliem vertolkte orgelpartij. Het was alsof deze sublieme vertolking – om het metafoor van Kerst te gebruiken - de Roos had doen ontluiken. Hierna klonk alles nog overtuigender en volgden koorparels als 'O nata Lux' van Tallis, 'Lux Aurumque' van Whitacre en het wiegelied van Terry.  De alternerende zang door verschillende stemgroepen gaf kleur en klankbeleving aan verhalende liederen uit de Engelse koortraditie. Samen met celliste Marieke Langkamp slaagde het kamerkoor er in het 'Magnum Mysterium' van de nog jonge Noorse componist O. Gjeilo(1978) tot een onvergetelijk moment van sereniteit te maken.  De Advents - und Weihnachtsfughetten voor orgel van JS Bach  brachten rust en gaven ons tijd om ook Bachs geloofsvisie op de komst van Christus te laten doordringen.

Waardering
Het door alle aanwezigen volmondig meegezongen 'Hark! The herald angels sing' op een melodie van Mendelssohn klonk als dank en grote waardering aan het Roois Kamerkoor en hun dirigente  Monique Joosten voor dit unieke Kerstcadeau.