Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: f90821
Foto:
Human Interest

Camper op sleeptouw, met de trein naar huis

Sint-Oedenrode - Nederland leefde nog in de nazomer, een nazomer die nog een heel tijdje zou duren, toen het Rooise gezin van Helmi Harperink en Koen van der Sommen en hun kinderen Eefie en Goesje begon aan hun ontdekkingsreis door Europa. In het artikel van vorige week stond te lezen dat ze met hun camper in Lissabon waren beland. Maar voor hoe lang? Deze week het laatste deel van het avontuur.

Een van de doelen die Koen en Helmie zich hadden gesteld voor ze aan hun reis begonnen was om te kijken hoe anderen in Europa leven. In het noorden van Spanje hadden zij al verschillende mensen en woongemeenschappen van dichtbij meegemaakt. Maar ook in het zuiden van Portugal had het Rooise gezin een bezoek gepland aan Freevolution.

"Via helpX hebben we Dan gevonden", schrijft Koen in zijn reisblog. "een fantastische vent die met idealen en heel veel innerlijke rust een geweldig initiatief is opgestart: the freevolution movement. De eerste stap in een beweging richting een maatschappij van geven wat je te bieden hebt en alleen nemen wat je nodig hebt, allemaal zonder ruilmiddel, dus 'for free'. Met name ikzelf stond te popelen om hem en zijn primitieve woonplekje (want een huis is er niet) te ontmoeten. En het is allemaal de moeite waard. Het is heerlijk om even lekker primitief in een omgeving met absolute stilte te verblijven. De kids spelen met stokken en stenen en ik doe in de ochtend yoga aan de top van de berg. We eten deze vijf dagen veganistisch en vermijden alcohol, wat ons verrassend genoeg meer dan prima afgaat. Dan (the man) is een gezellige en fijne gesprekspartner en leert ons veel over het lichaam, ademhaling en permaculture, en uiteraard zijn alle workshops gratis."

De apenrots
Inmiddels draait de neus van Nooky weer langzaam richting Rooi. Maar voordat Helmi en Koen met hun kinderen echt naar huis gaan, staat er nog een bezoek aan Gibraltar op het programma. Gibraltar is een Britse kroonkolonie, die volledig omringd is door Spaans grondgebied. Beide landen zijn van mening dat zij de rechtmatige eigenaar van de rots aan de Middellandse Zee zijn. Echter sinds 1713 zijn de Britten er al de baas. Het is de enige plaats in Europa waar apen in het wild voorkomen. Koen: "De eerste reality check hebben we op de eerste "roundabout". Wanneer we Gibraltar in fietsen.. Merry Christmas luidt de boodschap! Nadat we nog snel even onze tas hebben leeggegeten (om te voorkomen dat de aapjes dat doen) pakken we de gondel naar boven en genieten we kort van het uitzicht tijdens de rit. Wanneer we boven uitstappen zien we meteen al overal aapjes zitten. Ze laten zich mooi op de foto zetten en zijn de toeristen wel gewend. Een stel Mutskes hebben een tas met eten en de aapjes trekken letterlijk de tas uit hun handen en vechten onder elkaar uit wie de inhoud krijgt."

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Wat zijn uw plannen voor de komende Paasdagen?Reageren!