Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Wat vindt u?

Algemeen

Sint-Oedenrode - We riepen vorige week in deze krant op om ideeën aan te dragen hoe we het centrum van Sint-Oedenrode een boost kunnen geven. Bij deze de verschillende reacties.

Zonder kennis van huurprijzen en randvoorwaarden is het lastig om met een concreet plan te komen. Toch deel ik graag mijn ideeën.
1. Centrum als netwerklocatie: een flex-kantoor/vergader faciliteit (bijvoorbeeld op de Borchgrave). Als ondernemers hier flexibel en voor een gunstige prijs een werkplek (bureau) of (kleine) vergaderruimte kunnen huren, stimuleer je de doorloop en levendigheid. Dit betreft dan wellicht geen permanente vestiging zoals op het voormalige Fioretti College, maar de mogelijkheid om in een gezamenlijke ruimte te werken en op deze manier ook gemakkelijker met elkaar in contact te komen en daarna direct wat te eten of drinken in het dorp. Om ondernemers hierin tegemoet te komen zou er bijvoorbeeld een parkeerpas ter beschikking gesteld kunnen worden die het mogelijk maakt om ergens in de buurt een gehele dag gemakkelijk te kunnen parkeren.
2. Pop-up-stores: Maak een of meerdere panden geschikt voor een pop-up-store concept (wellicht i.c.m. bovenstaande). Hier kunnen ondernemers voor een korte periode/flexibel een 'winkel' of o.i.d. inrichten. Dit geeft de ondernemers van buiten het centrum (of buiten Rooi) de mogelijkheid om zich te presenteren aan het publiek. Nog belangrijker hierbij is de communicatie: waar kunnen ondernemers etc. terecht om hiervoor in aanmerking te komen? (1 aanspreekpunt voor alle pop-up locaties en verhuurders van de panden in Meierijstad? Dit zou een 'city' marketeer kunnen zijn.
3. Wonen in het centrum: ook dit draagt bij aan de levendigheid. En er zijn natuurlijk veel appartementen in het centrum, maar hier wonen hoofdzakelijk ouderen. Daarom zou er ook aandacht moeten zijn voor voorzieningen voor jongeren in het centrum. Er worden al ontzettend veel leuke activiteiten georganiseerd. Vaak echter tijdelijke evenementen en er dient ook aandacht te zijn voor structurele voorzieningen voor jongeren / jonge gezinnen. Sowieso zou er dan alles aan gedaan moeten worden om o.a. de bibliotheek te behouden. Maar denk hierbij ook aan het zwembad, want als kinderen aan het zwemmen zijn, doen ouders vaak tussendoor even een boodschap.
4. Infrastructuur: een snelle (en veilige) fietsroute door het centrum faciliteren (dit ook om het aantal auto's te verminderen): dus een doorlopend fietspad waarvoor auto's moeten stoppen. (Bijvoorbeeld vanaf de nieuwe HOV bushalte/A50 naar het centrum.) Of de mogelijkheid (eventueel aanvullend) om vanaf daar (carpoolplaats) een leenfiets te pakken naar het centrum. Dit voor de lokale bevolking maar ook voor toeristen.
5. Communicatie: negatieve spiraal doorbreken middels positieve communicatie over het centrum. Ook is communicatie natuurlijk bij alle initiatieven die uitgevoerd zullen worden van groot belang.

Erwin van Nielen

Mijn mening is dat de huren om te beginnen drastisch omlaag moeten. (Kan na een aantal jaren nog geleidelijk omhoog). Anders is er over een paar jaar niets meer te beleven in Sint-Oedenrode. De Heuvel moet autovrij en het hele centrum geraffineerder, moderner en duidelijker straatwerk, zoals in Best en Schijndel. Een grote parkeergarage onder de markt zal ook veel helpen en onder toekomstige verbouwing Rabobank.

Henri van Weert

Het zou prettig zijn om de markt autovrij te maken en kleinere winkeltjes om de markt te creëren. De huren aanpassen! Leven én laten leven.

Wilma Kremers

De parkeervoorzieningen zijn in mijn ogen niet toereikend. Weet je de weg in Rooi dan vindt je wel een plekje en kom je redelijk snel bij een volgende locatie. Maar ben je niet bekend in Rooi dan is het zoeken en loop je vast. Er is te weinig plek en de parkeerplaatsen zijn vaak moeilijk bereikbaar, te klein en beperkt beschikbaar.
Kijk als voorbeeld alleen maar naar de parkeerplaatsen rondom de nieuwe Jumbo. In mijn overtuiging heeft dat ook te maken met langdurig gebruik van een parkeerplaats waar de blauwe zone inrichting juist op wil bijsturen. Maar is er te weinig plaats? Waar blijft dan de langparkeerder zoals de bewoner, ondernemer en zijn personeel. Is er een goed alternatief ?
De grootste beperking is vaak de beschikbare openbare ruimte voor het parkeren en de logisch te volgen weg naar een volgende parkeerplaats als de ene vol is. Met die beperking is juist een goede verwijzing naar parkeerplaatsen een pré. Een echt parkeerplan is er niet of in elk geval in de vertaling op straat voor de bestuurder slecht zichtbaar.
De bereikbaarheid van een winkel(centrum) is voor een bezoeker en voor een ondernemer erg belangrijk. Even google raadplegen dan lees je afdoende onderzoeken hiernaar terug.

Edwin Willems

Ik vind dat de huurprijzen veel te hoog zijn. Dat houdt geen een ondernemer vol. Waar we op zitten te wachten zijn kleine boetiekjes voor de jeugd en een viswinkel.

Anja Voets

Mijn eerste vraag is: Waarom staan er zo veel winkels leeg? Dit zou zomaar te wijten kunnen zijn aan de hoge huurprijs die er betaald dient te worden door de ondernemers die er gevestigd waren.
Het lijkt me handig om als gemeente te inventariseren waar vraag naar is vanuit de gemeenschap. Neem als voorbeeld de Zonnestudio 7sun. Ik heb daar nooit iemand over gehoord dat dat een toevoeging in het aanbod was. Ook geen activiteit kunnen waarnemen.
Ik zou het zeer prettig vinden als er gestuurd zou worden op meer diversiteit in andere culturen... Neem als voorbeeld Mr Barber! Niet meer weg te denken in Rooi! Dus meer diversiteit in andere culturen (streetfood) of hippe kledingshop. Doe er een goede exclusieve drankenshop bij en dan kom je al een heel eind.

Hugo ter Horst

Ik wil heel graag reageren op deze leegstand. Ik vind het te belachelijk voor woorden hoe hoog de huurprijzen zijn. Vooral de beginnende ondernemer is hier de dupe van. Waarom zijn de huurprijzen zo hoog? Waarom geen percentage van de behaalde winst zodat je je onderneming een eerlijke kans krijgt.

Melissa van Bakel

De huren omlaag! Dat maakt het veel aantrekkelijker om in het centrum je bedrijf te vestigen. Het is zo zonde, zoveel mooie panden. Het lijkt wel of de eigenaren liever lege panden met hoge huur hebben dan een gezellig levendig en vol centrum. Ter info: de leegstand in Rooi is relatief laag t.o.v. Schijndel en Veghel.

Lizet

De verplaatsing van de AH is een zeer slecht ondoordacht plan. Laat de AH zitten waar die zit en trek er de Intertoys en Caprice bij. Deze verplaatsen naar Borchgrave.
Zorg dat de panden in Borchgrave te koop komen zodat een winkelier niet hoeft te huren maar een hypotheek kan nemen.
De restrictie op verkoop moet dan wel zijn: geen winkelketens. De koper is eigenaar van de winkel en werkt daar het merendeel van de week, dus geen onderverhuur voor de eerste vijf jaar.
Dan krijg je goede ondernemers die ook nog wat op het eind van de maand wat overhouden, en fluctuaties in de koopkracht makkelijker kunnen dragen.

Maarten Kaskens