Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Achter de schermen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Nog niet
Iedereen leest wel eens mededelingen in de krant waarbij een heleboel vragen opkomen. Wij ook. Best vaak, eigenlijk. Neem zo'n droge mededeling uit de begroting voor 2019 dat er in dat jaar in Rooi drie bruggen worden vervangen, waaronder de brug bij de Borchmolendijk. Huh? Wélke brug? Die ligt daar maar één, de Hambrug, dié zullen ze toch niet bedoelen? Da's een monument, dat kun je toch zomaar niet vervangen? Even nagevraagd bij de gemeente. Antwoord: "de brug over de Dommel". Tóch de Hambrug.

Nog niet …
Wij weer aankloppen bij de gemeente. We hebben onze vragen voor u samengevat. Wanneer precies? Welke maatregelen voor de verkeersstroom? Cultuurhistorische waarde? Hoe komt hij er uit te zien? Antwoord gemeente, nóg korter samengevat: "Dat weten wij nog niet". Dat snappen wij dan wel. We zijn er ook wel erg vroeg bij.

Nog steeds niet …
Er zijn ook ontwikkelingen die al langer in gang zijn. Hoe staat het daarmee? Neem de zogeheten Zuidelijke Bypass, een maatregel waarbij de Dommel ter hoogte van de Nijnselseweg omgelegd zou worden om de waterstand in deze tijd van klimaatverandering beheersbaar te houden. Vorig jaar ging dit niet door, omdat een belangrijke subsidie werd afgeblazen. Maar inmiddels is er toch groen licht, werd ons verzekerd door een van onze relaties. Wij weer naar de gemeente. "Er zijn inderdaad nieuwe ontwikkelingen in de plannen voor waterbeheersing in Sint-Oedenrode. Op dit moment kunnen we daar nog niets over zeggen." Informele navraag leert dat een publicatie in de pers "het proces met de stakeholders zou kunnen verstoren". Via de officiële kanalen bij het waterschap worden we ook niet wijzer.
Een nog frappanter voorbeeld: de verhuizing van Albert Heijn. Al twee jaar heeft Rooi het er druk mee, want iedereen is wel indirect betrokken. Meteen een direct betrokkene aangesproken. Ja, die wist wel wat hem was verteld. Maar het was niet aan hem om dat aan de pers te vertellen. Dus vroegen we bij de gemeente naar de tussenstand van zaken. Antwoord: ""Het moment is nog niet rijp om nu hierover naar buiten te treden. Het proces loopt nog. We willen betrokken partijen/leden van de klankbordgroep de gelegenheid geven hun reacties op het eindverslag te geven. Daarna zullen de resultaten eerst gepresenteerd worden aan wethouder en college. Zodra we zover zijn, zullen we de pers hierover nog informeren".

Een jaar later …
Inmiddels zijn we weer een jaar verder, en het nog steeds oorverdovend stil. Navraag bij de wethouder leert, dat 'ze' er nog niet helemaal uit zijn met de verkeersstroom en de bevoorrading. Maar bijvoorbeeld wél met welke panden voor de nieuwbouw moeten wijken.
Ja, je kunt met een project wel steeds wachten tot bij wijze van spreken de eerste paal de grond in gaat, maar mogen onze lezers misschien ook bij de vorderingen betrokken worden? In Meierijstad doen we alles toch samen? Het woord 'transparant' opgezocht in het gemeente-deel van het ruim 100 pagina's tellende visiedocument 'Mijlpalen van Meierijstad'. Niks. Op de gemeentesite dan misschien? Hebbes. Bij de plastic afvalzakken.

Wie?
Het zijn niet alleen de overheden die zulke media-angst vertonen. Met woningbouwvereniging Wovesto hadden we dezelfde ervaringen en ook projectontwikkelaars kunnen er iets van.
In een vorige aflevering hadden we het over media-angst bij personen. Die angst blijkt ook diep geworteld bij de overheid, projectontwikkelaars en wie-weet-bij-wie allemaal nog meer. Angst is een slechte raadgever. Is er nu zoveel visie voor nodig om te zien dat je de krant niet alleen hoeft te gebruiken voor propaganda, of als boodschappenjongen met een tas vol spullen die aan de datum zijn? "Alleen ga je sneller, samen kom je verder" geldt niet alleen tussen gemeente, intermediairs, andere betroken instanties en burgers, maar ook met de media die in dat proces kunnen meedenken, maar ook faciliteren. En zwijgen, als het moet.
Gebeurt dat niet, blijven er kansen liggen én zal ieder gerucht over belangrijke ontwikkelingen in het dorp een eigen leven gaan leiden. Net als een eeuw geleden.

Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl