Logo mooirooi.nl
    | Fotonummer: dcabaa
Column

Rooise Ien

Sint-Oedenrode - Rooi is niet alleen mooi, onze woonplaats is eigenlijk heel bijzonder. Wat er op cultureel gebied georganiseerd wordt … we kunnen zo trots zijn als een pauw met honderd staartveren.

De fraaiste en creatiefste vogels van allerlei pluimage lopen hier te flierefluiten. En samen of individueel zorgen al die – soms ook wel vreemde - vogels voor spetterende culturele uitspattingen. In deze krant wil ik het nu zeker niet alleen hebben over de stand van de vogelpopulatie; ook het ei – het ultieme vogelproduct - is interessant. Regelmatig wordt er een kakelvers cultureel ei gelegd in ons dorp. Zo'n ei in de dop was twee jaar geleden bijvoorbeeld 'Rooi Volkoren', een evenement dat onlangs is herhaald met een feestelijke variatie aan zangkoren. Ze voorzien ons centrum op binnen- en buitenlocaties van de mooiste klankkleuren. Het ei is inmiddels behoorlijk groot en stevig geworden dank zij enthousiaste dorpelingen die erin geloven en zorgen dat er goede grond is om te nestelen.
Ken je het liedje 'ei, ei, ik ben zo blij?' Er is nu alweer een nieuw ei gelegd. Een ei in een vreemd nest deze keer. Dat ei is bijna uitgebroed en het is van … Meij. En van mij. En van jou. Van en voor ons allemaal. Het is een ei in een koekoeksnest. En ik, Rooise Ien, trek voor de gelegenheid mijn verenpakje aan en vlieg voor jullie in vogelvlucht over het onlangs gebouwde nest om te zien wat voor spannends zich dezer dagen in Rooi en omgeving afspeelt. Daar ga ik … wow … ik ben al in de flow.
Zie je mij klapwieken, zweven en zwenken? Vluchtig vraag ik me af hoe ze het verzinnen. Stichting Meij heeft wat Rooise en andere 'vreemdsoortige vogels' van de straat geplukt om zich in een theateravontuur te storten in het spektakelstuk 'One flew over the cuckoo's nest.' Hee, ik ben toch met mijn gestunt per ongeluk niet zelf 'the One' die zich hier in de nesten werkt? Het stuk speelt in een psychiatrische instelling waar de verwikkelingen niet van de lucht zijn. Drama en humor, het zit er allemaal in. Wie wordt door wie overvleugeld en wie wordt vleugellam gemaakt? Maar laat ik maar het nest het nest laten. Na een veilige landing, met mijn hakken in het zand … ieieieieie… ga ik dezer dagen zeker kijken. Ik hoop maar dat ik na afloop welgemeend kan zeggen: 'Dank je de koekoek.'
Ik heb ook goede herinneringen aan een origineel Roois boek over detectivebureau 'De Rooise Raaf'. Het gaat over Rien Ravens, een slimme 'gevederde vriend', die tegen onze Rooise dorpsachtergrond tot leven is gebracht door een groep creatieve schrijvers. Dat is impesant ook het vermelden waard.
En dan hebben we nog eens Rooi vol met paradijsvogels gehad. Misschien herinner je je nog de culturele dagen van een paar jaar geleden, waar vooral jeugdige en goedgebekte zangvogeltjes aan hun trekken kwamen. De creativiteit was bij die gelegenheid van een luchtige soort en de kleurenpracht kwam de bezoekers letterlijk tegemoet gevlogen. Als je dan nou nóg niet weet wat Rooise 'veerkracht' is

In mijn 'vogeltjesdans' is inmiddels heel wat gevogelte gepasseerd, van een verzameling vrolijke paradijsvogels tot een pronkende pauw, van de slimme raaf tot de brutale koekoek. Dus dag mensen! Ik heb het allemaal uitgevogeld. Blijf ervan genieten. Deze vogel is gevlogen.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik heb last van vliegverkeer boven Sint-OedenrodeReageren!