Afbeelding

Trots viert Verhalentafel Nijnsel eerste lustrum

Algemeen

Nijnsel - Binnen Nijnsel draaien ze al vijf jaar een Verhalentafel. Bij de Verhalentafel vertellen de deelnemers verhalen over vroeger en luisteren naar de inbreng van de anderen. Van oudsher delen mensen hun ervaringen door verhalen te vertellen. Niet alleen omdat het fijn is om je verhaal te doen, maar ook omdat het leuk is om naar de verhalen van anderen te luisteren en er herkenning in te vinden.

De bijeenkomsten brengen verteller en toehoorders in één gemeenschappelijke wereld bijeen, zorgen voor contact, verbinding en betrokkenheid. Vaak zijn het prachtige verhalen over vervlogen tijden, waarin de mensen met noeste arbeid het dagelijkse brood moesten verdienen. Een paar voorbeeldjes van wat we hoorden: Toen de klompen de voeten warm moesten houden, werden vóór het van huis gaan de klompen met gloeiende sintels uit de kolenkachel voorverwarmd. Het ondergoed werd in de winter uitgebreid met een borstrok. Eén keer in de week werden we in de teil gewassen. De meisjes kregen dan een grote onderbroek aan, want de broertjes mochten geen blote zusjes zien. Ze willen de mens achter de mens bewaren. Daarom is het zo mooi om dit project ieder jaar weer, in de maanden met een R erin, te organiseren.
De Nijnselse Verhalentafel telt op dit moment achttien leden, in de leeftijd van 70 tot 92 jaar. Ze hebben hiervan twee groepen gemaakt. In de wintermaanden komen de deelnemers eenmaal per maand op donderdagochtend naar de Beckart. De bijeenkomsten worden begeleid door een viertal vrijwilligers en twee vrijwilligers die de verhalen opschrijven. Dit jaar zullen de verhalen worden gebundeld in een boek.
Ze werken altijd met thema's, bijvoorbeeld hoe de mensen vroeger met elkaar leefden in het dorp, de buurt, wat die mensen met elkaar verbond. De bijeenkomsten worden altijd geopend met een openingsverhaal of gedicht dat toegespitst is op het thema van die ochtend. In januari 2013 zijn ze in Nijnsel gestart met de Verhalentafel, gebaseerd op een concept van de bibliotheek en welzijnsorganisatie De Meierij.