Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Roep om 'tiny houses': opdracht aan B&W

Algemeen

Sint-Oedenrode - De roep om meer en sneller kleine woningen in Meierijstad te realiseren lijkt sinds donderdag vruchten te gaan afwerpen. De woonvisie, die op de agenda stond, was niet alleen unaniem akkoord maar werd ook door een grote meerderheid van de raad aangegrepen om het college opdracht te geven om de bouw van kleine woonvormen voorrang te geven. De motie hiertoe, een initiatief van Hart van Schijndel, was medeondertekend door veruit de meeste fracties.

Doelstelling in de woonvisie is zo'n 4.000 woningen per jaar waarvan 1000 sociale huurwoningen. Portefeuillehouder Eus Witlox beloofde de locaties voor kleine huurwoningen (o.a. 'tiny houses') te onderzoeken maar kon dat niet afronden voor 1 januari 2019 waarom de raad had verzocht. De indieners gingen akkoord met de toezegging om dat voor 1 april 2019 te doen. Met de opdracht hoopt de gemeenteraad starters op de woningmarkt te behouden voor Meierijstad.
Hart voor Schijndel diende, mede namens PvdA, SP en D66, ook een motie in om private bouwers te verplichten tot kleinere woonvormen. Mirjam van Esch (Hart voor Schijndel) wees er op dat dit mogelijk was. Witlox meende van niet, maar zou het onderzoeken. Overigens is het nog de vraag of de gemeente van die verplichting gebruik zal maken want de steun voor deze motie was niet raadsbreed. Nick de Laat (VVD) was tegen verplichten, en wees er op dat het nu al praktijk in Meierijstad is dat projectontwikkelaars sociale huurwoningen bouwen.