Op de foto v.l.n.r.: Frank Bakker, Managing Director, Contronics Anne-Marie Spierings, Gedeputeerde Agrarische ontwikkeling, provincie Noord-Brabant Julia IJsselmuiden, Sustainable Business Developer, Contronics
Op de foto v.l.n.r.: Frank Bakker, Managing Director, Contronics Anne-Marie Spierings, Gedeputeerde Agrarische ontwikkeling, provincie Noord-Brabant Julia IJsselmuiden, Sustainable Business Developer, Contronics

Agrofoodpluim voor Roois bedrijf

Algemeen

Sint-Oedenrode - Veertig procent van al het voedsel wat we met zorg produceren, belandt in de afvalbak. Contronics heeft de missie om dit te halveren. Met hun mistmachines blijft voedsel vlak na oogst, tijdens transport én in de supermarkt veel langer vers en voedingsrijk. Dat bezorgt hen de Agrofoodpluim in de maand maart.

Die mist koelt de lucht en zorgt voor een hoge luchtvochtigheid, waardoor het voedsel niet uitdroogt. Dat heeft veel voordelen: er gaat minder voedsel verloren, transport is minder kwetsbaar, de supermarkt heeft minder werk omdat de groenten in de schappen kunnen blijven liggen en de verkoop blijkt beduidend hoger omdat de producten er frisser uitzien. Directeur Frank Bakker: "Geoogste groente is een levend product. Bemist je dit van oogst tot en met supermarktschap, dan blijft het langer vrij van schimmels en bacteriën, en blijven vitaminen en mineralen juist behouden. We zeggen ook wel: het is alsof de consument zelf heeft geoogst." Zo verliezen asperges 50% minder gewicht en bevatten druiven 30% meer vitaminen. De mist kan ook worden toegepast op vlees en vis, wijn, brood en kaas. Het idee van 'Dry Misting' is geïnspireerd op de natuur. Een bijzonder fenomeen vind je in de gortdroge Salinas Valley, waar romeinse sla voor heel Noord-Amerika wordt geteeld. De gewassen worden elke ochtend bevochtigd door een mistwolk vanuit de oceaan. De slaplantjes voeden zich met de mistdruppeltjes, en overleven zo de hele dag in de brandende zon.

Lees volgende week verder in DeMooiRooiKrant