De kinderen mochten vrijwel overal komen.
De kinderen mochten vrijwel overal komen.

Schoolklas op bezoek in het Provinciehuis

Algemeen

Sint-Oedenrode / Den Bosch - Iedereen kent die grote toren wel van Den Bosch. Een herkenningspunt, vooral als je vanuit Schijndel naar de Brabantse hoofdstad rijdt. 'De toren' is de thuisbasis van het provinciebestuur. Niemand weet wat daar binnen precies gebeurd en dat terwijl het reuze interessant is. Dat ondervond groep 7 van basisschool Eerschot afgelopen 5 maart. De kinderen waren door het CDA uitgenodigd.

De politieke partij trakteerde hen op een tweeënhalf uur durend programma achter de schermen van het provinciebestuur. Zo speelden de leerlingen een quiz over de provincie én het provinciehuis, met vragen als: wat doet Provinciale Staten? Wie is de Commissaris van de Koning? en voor welke film was dit provinciehuis het decor? Met een klein beetje hulp van de aanwezige ouders wisten de leerlingen de quiz tot een goed einde te brengen en met een mooie prijs naar huis te gaan: een uitnodiging om later dit jaar de Tweede Kamer in Den Haag te bezoeken. Nog een stapje hoger dus.
De leerlingen kregen ook een rondleiding door het 103,5 meter hoge 'Huis van Brabant'. Deze voerde o.a. naar de hoogste (23ste) verdieping, langs de fractiekamers van de verschillende politieke partijen, de Statenzaal en ondergrondse atoombunker.
In de Statenzaal, waar normaal gesproken alle grote debatten en stemmingen plaatsvinden, mochten de leerlingen plaatsnemen op de zetels van de Statenleden, de provinciale volksvertegenwoordigers. Vanuit de blauwe stoeltjes, die veel lijken op die in de Tweede Kamer, kregen ze uitleg over de spelregels van een debat en mochten ze voor even ervaren hoe het is om politicus te zijn. "Een leuke manier om kinderen betrokken te maken bij een van die plekken waar over hun toekomst wordt beslist: het Provinciehuis. Niet heel bekend, maar wel heel belangrijk als het gaat om zaken als openbaar vervoer, verkeersveiligheid of de leefbaarheid in steden en dorpen", legt Marianne van der Sloot uit. Zij is fractievoorzitter van het CDA en een van de vijfenvijftig Brabantse Statenleden.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding