Onze redacteur Jan Egmond ondervraagt hier een goedlachse Belgische.
Onze redacteur Jan Egmond ondervraagt hier een goedlachse Belgische.

Even wat anders: Oneliners en Wijsheden

Column

Sint-Oedenrode - Wijsheid komt met de jaren. Omdat dat mij te lang duurt, heb ik de afgelopen pakweg tien jaar geprobeerd om alle wijsheden die ik tegen kwam in een A4tje te vangen. Beter goed gejat dan slecht bedacht, al zitten er ook een paar eigen vondsten tussen.

Door: Jan Egmond

Ondertussen zijn het al ruim zes A4 tjes. Zeer lezenswaardig – vind ik natuurlijk zelf  - maar er zit nog veel kaf tussen het koren. Oneliners. Sorry voor het vele Engels. Oneliners zijn zinnen die ik zonde vind om weg te gooien, en die lekker bekken – eindelijk weer een nieuw Nederlands woord. Op de keper beschouwd zijn de meeste oneliners echter vooral leuk, stemmen tot nadenken, of beide. Munitie voor populisten. Maar wijs? "Als je glas half vol is, moet je bijschenken". Leuke tegeltjeswijsheid in Loesje-stijl, maar wat kun je ermee? "Ik begon met niets. En het meeste heb ik nog over". Leuk gevonden. Maar  wat kun je ermee? En zo kan ik nog wel een paar A4tjes doorgaan.

"In het niet weten van sommige dingen ligt een groot stuk wijsheid." Kijk, dat begint er al op te lijken. "Wie geen enkel risico neemt, zet alles op het spel" vind ik ook al een stap in de goede richting. Voor mij zit daar in ieder geval een stuk herkenning in, dat ik voor wijsheid aanzie. "Humor is simply a funny way of being serious" klinkt vooral als een grappige woordspeling. Daardoor 'zap' je gemakkelijk door, maar voor mij zit hier meer in en hij staat in mijn top tien.

Humor en wijsheid gaan prima samen, maar zijn meestal ook concurrenten. Dat moet ik de Engelsen dan weer nageven, die kunnen dat als geen ander. "Everyone is a genius. But if you judge a fish on its ability to climb  a tree, it will live its whole life believing that it is stupid". Geniale gekheid moet je niet vertalen, daar moet je met je Nederlandse takken van afblijven. "Happiness is nothing more than good health and bad memory". Ook hier weer strijden humor en wijsheid om de eerste plaats.

Wijsheid kan voor iedereen anders zijn. Eigen-wijsheid. De grootste, alomvattende wijsheid in zinsverpakking die ik zelf ooit heb ontmoet bekt niet lekker, is absoluut humorloos en volgens mij – waarschijnlijk daardoor - bij weinigen bekend. Ik hoef hem niet in te lijsten, hij staat in mijn geheugen gegrift en als mijn Alzheimer light ooit serieus wordt, blijft hij buiten schot. Wat mij betreft zou het ieders lijfspreuk kunnen zijn. Komt 'ie: "Wat er feitelijk gebeurt, doet er niet toe. Het enige wat telt, is de gevoelswaarde die je eraan verbindt."  

Overal ter wereld kun je veel wijsheden toepassen, dus ook in Rooi. Een paar voorbeelden uit mijn verzameling, rond verkiezingstijd: "Bewaar een geheim en het is uw slaaf; vertel het en het is uw meester" "Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering" "Creëer nu je eigen toekomst, voordat een ander het voor je doet" "Wie wil, zoekt een mogelijkheid. Wie niet wil, zoekt een reden." En vooruit, ook vast een voor dat andere Carnaval, die perfect past bij mijn lijfspreuk: "Realiteit is een illusie, die ontstaat bij gebrek aan alcohol"