Afbeelding

Handhavingsdag gemeente met politie en Enexis

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op woensdag 5 oktober 2016 is door de gemeente Sint-Oedenrode in samenwerking met politie en Enexis een handhavingsdag gehouden. Tijdens deze dag zijn een 60-tal adressen bezocht in het buitengebied van Sint-Oedenrode. Hierbij zijn veelal overtredingen op grond van het bestemmingsplan geconstateerd maar ook milieuovertredingen en illegale bouwwerken.

Dit soort controles vinden normaliter alleen bij bedrijven of voormalige bedrijven plaats. Gemeente Sint-Oedenrode wil ook bij burgerwoningen en woningen met (grote) bijgebouwen het gebruik vaststellen en vooral de veiligheid hiervan borgen.
De controles zijn onaangekondigd uitgevoerd. Alleen op deze manier is het mogelijk om een goede controle op wet- en regelgeving uit te voeren. Onaangekondigde controles kunnen negatieve reacties teweegbrengen bij degene die gecontroleerd worden. De gemeente probeert dit te voorkomen door de inwoner goed te informeren over het doel van de controle. Voor vragen kunt u terecht bij uw gemeente.

Aanleiding
Gemeente Sint-Oedenrode ziet steeds meer veranderingen in het buitengebied. Veel agrarische ondernemers veranderen van functie of stoppen en bieden hun locatie aan voor verhuur of verkoop. Sommige ondernemers saneren de aanwezige bedrijfsbebouwing geheel of gedeeltelijk, maar vaak blijft er wel een grote schuur of een bijgebouw aanwezig. Ook burgerwoningen zoals langgevelboerderijen met omvangrijke bijgebouwen worden steeds vaker benut voor andere functies.
Een belangrijke doelstelling van deze controles is het inzichtelijk krijgen van de bedrijvigheid in (bedrijfs-)panden dan wel in de achtergebleven bebouwing of nieuw opgerichte bebouwing. Gemeente Sint-Oedenrode dan wel gemeente Meierijstad zal dit soort onaangekondigde controles in de toekomst vaker gaan uitvoeren.