Afbeelding

Veel meer dan alleen fokpaarden…

Algemeen

De Fokpaardendag in het centrum van Sint-Oedenrode staat al jaren garant voor een drukbezochte dag. Wat wil je? Paardenliefhebbers komen aan hun trekken en sinds enkele jaren wordt er veel omheen georganiseerd, zodat een nog breder publiek het aantrekkelijk vindt om naar Rooi te komen. Want winkelen is zondag 18 september mogelijk, maar ook een ronde maken door het dorp, op zoek naar oude ambachten…

Hoe werkten de boeren vroeger op het land? Hoe gaat een mandenvlechter aan het werk? Ambachten zijn interessant. Het dorp staat er zondag mee vol, met ambachtslieden die laten zien én graag uitleggen hoe ze in vroegere dagen werkten én met welke machines. Bezoekers zullen machines onder ogen krijgen die ze nog nooit gezien hebben! Het Kerkplein staat er mee vol. Vorig jaar trok de eerste editie van de ambachtenmarkt al veel bekijks en dus wordt het aanbod nu uitgebreid.
Ook aan het Kofferen staan namelijk oude ambachten en kramen, aan de Hertog Hendrikstraat worden oude tractoren opgesteld en bezoekers kunnen ook aan de Borchmolendijk in aanraking komen met oude ambachten. Ondertussen worden de kinderen vermaakt met enkele springkussens en vindt er ook een linedance demonstratie plaats. Kortom, van 12 tot 17 uur is er van alles te beleven.

Fokpaarden
Iets vroeger – om 11 uur al – begint de fokpaardenkeuring in de arena op de Markt. Halflingers, Shetlanders en Appaloosa's worden aan een keuring onderworpen. De show er om heen blijft altijd imposant. Veel mensen staan zich uren aan het hek te vergapen. Wat kan een paard toch een mooi dier zijn. De organisatie weet het publiek altijd op een zeer bijzondere wijze bij het evenement te betrekken en dus gebeurt het zeer regelmatig dat een applaus de paardenoren in wappert.

Winkels open
Natuurlijk, de temperaturen ruiken nog niet naar najaar, maar de eerste najaarscollecties hangen en staan al in de winkels. Het is daarom al reuze interessant om de koopzondag in Sint-Oedenrode te benutten. Dan ben je de eerste met die hippe broek, blouse of bril. De meeste winkels zullen geopend zijn, dus ook dat is de moeite waard om eens een ronde door het prachtige historische centrum te maken.

Fokpaardendag, Winkels open en Oude ambachten: zondag 18 september vanaf 11.00 uur