Afbeelding

Ollandse kermis niet de grootste, wel heel gezellig

Algemeen

Sint-Oedenrode - Over ruim twee weken begint de Ollandse kermis weer. Zelfs een dag eerder dan gebruikelijk, namelijk al op vrijdag 23 september om 19.00 uur. Maar de medaille heeft ook een keerzijde: maandag is al de laatste dag. Dat komt volgens organisator Barry Hubers van 'De Dorpsherberg' door het reisschema van de exploitanten, die later in de week alweer ergens anders moeten opbouwen.

"Eigenlijk is het in de loop van de jaren een gewoonte geworden dat de Ollandse Kermis door de uitbater van 'De Dorpsherberg' wordt georganiseerd. Toen wij ruim twee jaar geleden dit café overnamen van Ton van Alphen, hebben we die traditie graag in ere gehouden. Al is het organiseren van de kermis wel een groot woord, want eigenlijk vragen we alleen maar de vergunning bij de gemeente aan. Het daadwerkelijk organiseren van de kermis laten we over aan de heer Peters.
Hij is de exploitant van de botsauto's en de regelt ook de komst van de andere attracties", vertellen Barry Hubers en zijn vrouw Natasja.

Zijden draadje
Kermissen in kleinere kernen zoals Olland zijn al jaren lastig om te organiseren. De exploitanten kunnen er nauwelijks een boterham verdienen. Zo was er enkele jaren geleden een flinke rel. Er waren geen exploitanten die naar het Rooise kerkdorp af wilde reizen. Een aantal buurtverenigingen hebben toen 'Hart van Nederland' van SBS benaderd. Samen met SBS zijn er toen voor een dag een aantal
springkussens geplaatst zodat Olland toch een soort van kermis had. Ook nu gaan er geruchten dat dit jaar de laatste Ollandse kermis wordt gehouden. Enkele kermisondernemers zouden hebben gezegd dat ze na dit jaar niet meer naar Olland willen komen. Barry en Natasja kennen de geruchten. Zij hopen dat de Ollandse kermis dit jaar zodanig zal draaien dat de exploitanten volgend jaar toch weer terug zullen komen.

Programma
Aan het programma van 'De Dorpsherberg' zal het zeker niet liggen. Dat is dit jaar weer als vanouds. Op vrijdagavond treedt 100% katoen op. Zaterdag is er stijldansen in 'De Dorpsherberg' en dansen dat hoorde vroeger al bij de kermis. Deze avond is gericht op de veertig plussers met het 'Duo Side by Side'. Ook op zondag pakken Barry en Natasja flink uit: rond het middaguur begint de kapellenmiddag met in elk geval drie kapellen, daaronder natuurlijk de Ollandse Dorpskapel. Aansluitend is het Hollandse hitfestival. Op maandag wordt de kermis afgesloten me Loekie de Vos, een eigentijdse coverband met Ollandse wortels.

Openingstijden
De kermis wordt vrijdagavond om 19.00 uur geopend. Zaterdag draaien de attracties vanaf 14.00 uur en op zondag zelfs al vanaf 13.00 uur. Maandag gaat de kermis direct na school om 15.30 uur open. De kermis in Olland is zeker niet alleen voor de Ollanders, maar ook iedereen uit de regio is van harte welkom.