Afbeelding

Vernieuwde Beckart: "Wij willen uitblinken in akoestiek"

Algemeen

Nijnsel - Dat de Beckart in Nijnsel helemaal vernieuwd is, zal weinig Rooienaren en al helemaal weinig Nijnselnaren zijn ontgaan. Bestuur en vrijwilligers zijn er al lang mee bezig en iedereen die er komt, of zelfs maar langs rijdt, ziet na decennia ineens een gebouw zonder gordijnen, een mooie parkeerplaats en, bij mooi weer, een ruim buitenterras. Alleen locatie en buitenmuren herinneren nog aan de tijd dat De Beckart een gemeenschapshuis was zoals elk dorp wel heeft in de wat kleinere woongemeenschappen.

"John Voss van Meubiflex kwam kijken en het eerste wat hij zei was 'Eerst die gordijnen eruit!' kijkt secretaris Ad Maas terug. Het werd de opmaat voor nog veel meer veranderingen, om er een eigentijds én functioneel gebouw van te maken. "Ja, je kunt wel stellen dat alleen het parket er nog ligt" beaamt Maas eind augustus, terwijl de grote zaal nog helemaal verpakt zit vanwege de bouw en de oude bar nog op z'n plek staat. Wel lijkt die grote zaal nog groter: het podium is verwijderd, en het plafond. "We hebben nog flink zitten stressen om dat plafond met doek te bekleden voor een betere akoestiek, maar dat bleek heel lastig en bovendien kwamen we op het laatst doek tekort. Het blijft nu open. Het verbeteren van de akoestiek is trouwens niet goedkoop! Maar daar willen wij in uitblinken, grote ruimtes met een goede akoestiek vind je in Rooi niet veel" aldus Maas.

Geld speelt natuurlijk een belangrijke factor bij het hele gebeuren rond de Beckart. De historische opmerking van de vorige burgemeester Piet Schriek ''Desnoods maken ze er een luciferfabriek van" veroorzaakte destijds een schok in Nijnsel, maar markeerde wel een keerpunt in het verdienmodel, dat voorheen grotendeels uit subsidie bestond. "Het blijft altijd een gestoei tussen maatschappelijke en commerciële functies, maar van de huurpenningen alleen kunnen we het niet redden. De zonwering kon worden betaald uit het IDOP-potje, onze grote loterij heeft ons een stuk op weg geholpen en De Beckart is op een haar na helemaal klaar" vult voorzitter Frans Sijbers aan. "Maar dat was nooit gelukt zonder hulp van onze vrijwilligers en sponsoren: het VSB-fonds, het Oranjefonds en het coöperatief krediet van de Rabo STOS. Dat laatste was geoormerkt voor een nieuw podium, en daar gaat het tot de laatste cent ook naar toe. Het oude podium was loodzwaar, het nieuwe van aluminium waardoor het flexibeler inzetbaar is. Wat dat laatste betreft hadden we ook graag de mogelijkheid gehad om de grote zaal te verdelen in kleinere ruimtes, maar daarvoor moeten we nog even sparen. Ook meer vrijwilligers is een grote wens, ze zijn reuze enthousiast en 40 lijkt veel, maar sommigen werken maar één dag in de week." Ad Maas: "Verder hebben we alles mee gehad; we hebben een volledige horecavergunning, en we hebben veel vaste gebruikers: de harmonie, de heikneuters (carnavalsclub), muziekkapel Tiona, de toneelclub, twee bridgeclubs, de KBO met 2 middagen voor de ouderen, de verhalentafel en het eetpunt, het mama cafe, groep gehandicapten + ouders en, en de jeugdsoos. Verder is er maandelijks een spreekuur van Welzijn de Meierij en is er een prikpost."

De grote zaal is het sluitstuk van de metamorfose. De nieuwe Beckart wordt op 9 september om 20.00 uur officieel geopend door Harrie Vulders, de naam die door de decennia heen in één adem werd genoemd met De Beckart.