Varanasi, India
Varanasi, India

De reis van mijn leven!

Algemeen

Sint-Oedenrode - Mijn meest bijzondere reis van mijn leven was mijn reis naar India. Een land met alle uitersten.
"De geur van de Indiase curries komt je meteen tegemoet. Een mix van specerijen en heel veel peper. Gevolgd door vele geuren die je liever niet ruikt. Maar ook dat went. Het lijkt alsof ik terecht ben gekomen in een Indiase Bollywood film. Muziek, loeiende koeien, toeterende TucTucs en krijsende kippen omdat ze op het punt staan geslacht te worden. Alles op straat. Het beeld wat ik van dit land had wordt meteen bevestigd. Ik begin mijn reis in één van de drukste steden ter wereld: Delhi. Mijn ogen schieten van links naar rechts maar kunnen de drukte niet bijhouden. Er zijn een paar dingen die ik absoluut wil zien in Delhi. Het Rode Fort, de Akshardham en Raj Ghat. Prachtig!
Wie in India is, moet de Taj Mahal bezoeken. Toch? Een van de wereldwonderen. De wekker ging om half vijf en ik twijfelde even om te blijven liggen. Niet dus. Ik moest het zien. En wauw. Werkelijk waar prachtig. De kleuren van het gebouw, de zon, het massale en de hele omgeving bij elkaar voelen magisch aan. Ik knip eerst honderd keer met mijn camera maar besluit dan gewoon te gaan genieten. Te kijken en te ontspannen.
Na Agra reizen wij door naar de plek waar het allemaal om draait in India. Althans voor de Hindoestanen. Varanasi. De plek aan de heilige rivier de Ganges is één van de vier belangrijkste pelgrimsplaatsen voor het Hindoeïsme. Het meest bijzondere en tegelijkertijd meest vieze wat ik ooit in mijn leven gezien heb. De plek stinkt ontzettend maar die stank vergeet je al snel door alles wat er om je heen gebeurt.
Vervolgens ga ik samen met wat andere Nederlanders een treinreis maken van Varanasi naar Delhi. De trein zit afgeladen vol. De andere mensen in de treinwagon zitten wat te grinniken. Ik vraag wat er aan de hand is. Ik krijg geen antwoord en besluit verder te gaan slapen. Ik ben een goede slaper, zelfs op deze plekken. Ik hoef mijn ogen maar heel even dicht te knijpen en ik ben bij Klaas Vaak op bezoek. De volgende ochtend, wanneer we er bijna zijn, vraag ik nogmaals wat er aan de hand was. 'Je sliep nog twee minuten en de ratten liepen al over je bed,' aldus een reisgenoot. Ik schrik, kijk naar mijn benen of ze inmiddels weg zijn. Natuurlijk zijn ze weg, het is twaalf uur later. India is een ervaring die ik niet had willen missen.

Lisa's bucketlist

Filipijnen
Andaman eilanden
Nepal

Taj Mahal, Agra