Afbeelding

Inburgering viert einde schooljaar

Algemeen

Sint-Oedenrode - Donderdagochtend 4 augustus is er de laatste 'les' van de inburgering vóór de zomervakantie. De cursisten én hun kinderen komen naar de speeltuin van Park Kienehoef voor een gezellige ochtend. Ze hebben de volgende activiteiten georganiseerd:

De cursisten en de oudere kinderen verzamelen zoveel mogelijk letters in een letterspel. Er zijn buitenspelletjes zoals jeu de boules, tennisrackets, een lang springtouw en een diabolo. De kleine kinderen gaan blik gooien en ze doen een 'eierrace'. Ook spelen ze in de speeltuin en in de zandbak. Rond 10.00 uur gaan ze naar de kinderboerderij. Deze is speciaal voor deze gelegenheid open, een mooi gebaar van de kinderboerderij dat erg gewaardeerd wordt! Daar gaan ze genieten van zelfgemaakte hapjes die de cursisten en de klassenassistenten hebben gemaakt. Na de pauze gaan de cursisten zoveel mogelijk woorden maken met de gevonden letters van het letterspel. Natuurlijk mag iedereen de dieren van de kinderboerderij aaien en vertroetelen. Ook kan er worden gevoetbald. Om half twaalf gaan ze opruimen en dan begint voor de cursisten de welverdiende zomervakantie.
Zeer wrang is het idee dat de cursisten op maandag 29 augustus aan het nieuwe cursusjaar beginnen en na vijf weken naar Schijndel moeten verhuizen. Aan de ideale samenwerking in Sint-Oedenrode tussen docent, klassenassistenten en cursisten komt na bijna twee jaar helaas een einde. Dit is het gevolg van het feit dat de gemeente Sint-Oedenrode niet voldoende woningen beschikbaar heeft voor statushouders en er dus onvoldoende cursisten zijn. Het was volgens de vrijwilligers erg plezierig werken in Mariëndael, maar de harde werkelijkheid haalt ze nu in. "Jammer dat de Rooise 'politiek' niet in staat bleek om dit zeer succesvolle vluchtelingenproject een vervolg te geven, terwijl de gemeente Schijndel dit blijkbaar wel voor elkaar krijgt. Een gemiste kans", laat een vrijwilliger weten.