Frans de Baaij
Frans de Baaij

Afscheid Frans de Baaij

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op vrijdag 8 juli heeft Frans de Baaij, directeur-bestuurder bij SKOSO, tijdens een feestelijke bijeenkomst in 'De Helden van Kien' afscheid genomen van zijn actieve carrière in het onderwijs, die meer dan 43 jaar duurde. In zijn loopbaan bekleedde hij allerlei functies in het primair onderwijs, waarvan de laatste 15 jaar bij SKOSO als algemeen directeur en directeur-bestuurder.

Het eerste deel van de afscheidsbijeenkomst bestond uit een minisymposium voor genodigden.
Keynote gastspreker Claire Boonstra, oprichter van Operation Education, hield een interactieve lezing met als thema 'Het waarom in het onderwijs en de veranderende rol van de school.' Haar kijk op het onderwijs voor de toekomst gaf stof tot nadenken over het huidige onderwijssysteem en de toekomst daarvan. Een thema waarin Frans ook geïnteresseerd zal blijven na zijn pensioen. De voorzitter van de Raad van Toezicht, Meine Stoker, refereerde met foto's van de inrichting van het kantoor van Frans, aan zijn kwaliteiten en inzet voor het onderwijs aan de kinderen op de 7 scholen van SKOSO in Sint-Oedenrode. Zoals wellicht bekend participeert SKOSO samen met collegabesturen in Schijndel, Sint-Michielsgestel, Vught en Boxtel in de coöperatieve vereniging Dommelgroep. Tussen deze besturen vindt een intensieve samenwerking plaats. Frans de Baaij was 12 jaar geleden medeoprichter van de Dommelgroep en de laatste 10 jaar voorzitter. Eén van de collega directeur-bestuurders binnen de Dommelgroep, Hajo Renkema, bedankte Frans voor zijn inzet en de wijze waarop hij het voorzitterschap invulde.

Verrassend en hilarisch was de film, samengesteld naar het concept van 'Praatjesmakers', waarin kinderen van alle scholen een aantal vragen over Frans en zijn werk voor de scholen beantwoordden. Ook zeer speciaal was het muzikale optreden van een kinderkoor, samengesteld uit leerlingen van alle scholen, onder leiding van muziekdocenten van Phoenix Cultuur. Ter afsluiting van het officiële gedeelte van de middag heeft Frans zijn onderwijscarrière de revue laten passeren en vooruitgeblikt naar de toekomst. Frans kondigde aan dat er in oktober een bundel van zijn hand gaat verschijnen met als titel 'Leiden als lerend kompas'; leiderschap in verschuivend perspectief. Deze bundel zal verstrekt worden aan de gasten van deze afscheidsmiddag, maar is later ook voor andere belangstellende te verkrijgen. De middag werd afgesloten met een drukbezochte receptie, waarbij vele werknemers van SKOSO, oud-collega's en relaties Frans de hand kwamen drukken.