Afbeelding

Rooienaar maakt lamp "NOS Studio France"

Algemeen

Sint-Oedenrode - Rooienaar J.P. Meulendijks maakte een kunstwerk dat nu te zien is tijdens NOS Studio France. "Elk land heeft zijn nationaal symbool: een ding of gebouw dat tot in den treuren wordt gekopieerd en als modelletje, poster, placemat, asbak, sticker of ruggenkrabber wordt verkocht. Hierdoor is het veel bekender dan het zou moeten zijn. J.P. Meulendijks wilde het nationaal symbool van Frankrijk, de Eiffeltoren, op een andere manier toepassen, en dat is gelukt.

De Eiffeltoren is een van de bekendste, misschien wel het bekendste bouwwerk ter wereld. De vorm en afbeelding is zo vaak gebruikt en wereldwijd verspreid dat het de meest herkenbare vorm op deze wereld is geworden. J.P. Meulendijks, afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool Product Design, wilde een ontwerp maken met gebruik van die nationale symbolen. Hij heeft deze overbekende vorm als bouwsteen genomen. Het leek hem een uitdaging om een vorm die al 127 jaar wereldwijd bekend is, op een andere manier toe te passen. De toren van de lichtstad werd een lamp. Een ontwerp is een mooie rond vorm met veel details. Pas als je dichtbij komt zie je waar de lamp uit bestaat: 100 Eiffeltorens.

Meulendijks is door de ontwerpstudio van NOS benaderd : "Zij wilden de lamp gebruiken als middelpunt van de studio tijdens het EK. De lamp is dagelijks op televisie te zien bij de voor- en nabeschouwing in "NOS Studio France". Op het moment ben ik in onderhandeling met een grote producent van designlampen en meubels uit Londen. Zij zijn geïnteresseerd om de lamp in hun collectie op te nemen als limited edition."


Afbeelding