Bas de la Parra
Bas de la Parra

Roois boek over collectieve intelligentie

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het is overal om je heen, je draagt er zelf aan bij, je zou niet zonder willen en ook niet zonder kunnen. Het ontwikkelt zich steeds sneller en omvangrijker, zonder dat je je daar bewust van bent en zonder dat je daar controle op kunt uitoefenen. Collectieve intelligentie, de intelligentie die we wereldwijd met elkaar ontwikkelen. Begrijpen mensen als jij en ik dat, of alleen mensen die ervoor geleerd hebben? Nee hoor, zelfs primitieve dieren 'weten' het en passen het toe. Alleen: zij doen het om te overleven, de mens om steeds slimmer te worden. Drie mensen die in hun vakgebied te maken hebben met collectieve intelligentie, schreven hierover een toegankelijk boek met veel voorbeelden: sociologe/bedrijfskundige Wendy Jansen, geoloog/bedrijfskundige Fons Schoemaker, en Rooienaar en leerpsycholoog Bas de la Parra.

De la Parra legt uit dat het moderne economisch denken niet langer alleen wordt bepaald door hiërarchie, geld en individu, maar verschuift naar begrippen als delen (van kennis en materie), (Crowd-)funding, uitwisselen, dingen samen doen. "Een beetje net als vroeger dus, ja".  De titel van het boek is weinig verrassend, de inhoud des te meer: 'Collectieve intelligentie, de uitdaging voor de organisatie van nu'. http://www.literatuurplein.nl/boekdetail.jsp?boekId=1106317

Collectieve intelligentie bij dieren
Het eerste hoofdstuk van het boek gaat over 'domme' dieren met amper hersenen, die slimme oplossingen realiseren. Met andere woorden: als collectief  zijn ze intelligent. Een aantal van de principes waarmee ze dat voor elkaar krijgen, werkt ook bij mensen. Principes die je ook als persoon kunt gebruiken om zelf slimmer te worden. Het boek laat zien hoe dieren met weinig hersenen of intelligentie als collectief  buitengewoon slimme oplossingen kunnen realiseren. Het klassieke voorbeeld vormen de mieren die steeds de kortste weg van nest naar voedsel weten te vinden. Dit doen ze door elkaar Informatie over de voedselbron te geven middels geursporen op de grond en steeds  het pad te kiezen met het sterkste geurspoor. Dit laatste herkennen we: we kiezen ook liever een café of restaurant waar al mensen zitten, of lopen in een weiland liever over al platgetreden gras. De principes die bij deze primitieve collectieve intelligentie ontstaan, werken ook bij mensen en worden al volop in praktijk gebracht. Principes die je ook als persoon kunt gebruiken om zelf slimmer te worden.

Lees het complete verhaal deze week in DeMooiRooiKrant