"Als ik net zo groot was als mijn broer Ryan, zou ik hem wel baas kunnen", zegt Dewy Lo-A-Njoe

Ryan Lo-A-Njoe gaat naar EK Judo in Finland

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het afgelopen jaar trokken de Nijnselse broer en zus Ryan en Dewy Lo-A-Njoe samen door Europa om zich te kwalificeren voor het EK Judo. Voor de zeventienjarige Ryan is dat gelukt, zijn drie jaar jongere zusje kwam nog net iets te kort om begin juli naar het Finse Vantaa af te mogen reizen.

Ryan maakte als jongen van zes bij Dai Ippo kennis met de judosport. Zijn zus Dewy zag dat judoën schijnbaar ook wel zitten, want zij meldde zich op vijfjarige leeftijd ook aan bij de Rooise judovereniging. Daar leerden broer en zus de basistechnieken van de sport. Dat leverde mooie resultaten op en langzaam maar zeker kwam de Nederlandse top voor het tweetal in beeld. Dat betekende voor Ryan dat hij, niet net zo als zijn klasgenoten na de lagere school naar het Elde of het Zwijssen zou gaan, maar dat zijn middelbare school het Sint-Joris Topsportcollege in Eindhoven werd. Dewy die over dezelfde kwaliteiten als haar broer beschikt volgde Ryan op dat pad.

Op het Sint-Joriscollege Topsportcollege is het hard werken voor het Nijnselse tweetal. Om hun VWO-opleiding uiteindelijk met succes af te kunnen ronden moeten zij aan dezelfde eisen voldoen als alle andere leerlingen. Maar omdat zij regelmatig lessen verzuimen voor het bezoeken van wedstrijden in heel Europa, is de schoolvakantie vaak de enige mogelijkheid om de gemiste lesstof in te halen. Met andere hobbies zoals zwemmen en muziek maken zijn Ryan en Dewy dan ook maar gestopt, want alles doen dat kan niet.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende week