Afbeelding

Open Dag rioolwaterzuivering Sint-Oedenrode

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wist u dat er bacteriën leven op een dieet van uw poep- en plasresten? Nieuwsgierig naar waar het water van uw huis na gebruik heen gaat? Op zondag 1 mei aanstaande kunt een kijkje komen nemen op twee rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel. Er worden van 11.00 tot 16.00 rondleidingen gegeven op de zuiveringen in Sint-Oedenrode en Soerendonk. Kom naar deze Open Dag en zie en ruik hoe het vervuilde water wordt gereinigd.

Van poep en plas naar schoon water in de beek
Dagelijks verbruiken wij allemaal veel water, beginnend met douchen, het doortrekken van het toilet of het zetten van een kopje thee. Ook de vaatwasser en de wasmachine kunnen hun werk niet doen zonder schoon water. Allemaal acties met als restproduct: afvalwater. Van de zuiveringslasten die u jaarlijks afdraagt zorgt het waterschap voor de reiniging van dit afvalwater. Op 1 mei vertellen medewerkers van Waterschap De Dommel het proces van begin tot eind. Bekijk welke innovatieve oplossingen er zijn bedacht om het water zo schoon mogelijk terug te brengen naar de natuur.

Slim met slib
Beide rioolwaterzuiveringen in Sint-Oedenrode en Soerendonk zijn een paar jaar geleden flink aangepast aan de nieuwste eisen. Dat is ook nodig, in de toekomst is voldoende en schoon water steeds meer een uitdaging. Net als grondstoffen en duurzame energie. Daarom haalt het waterschap uit het restproduct slib grondstoffen zoals fosfaat en cellulose. Het slib wordt ook gebruikt voor het opwekken van energie in de vorm van biogas of elektriciteit. Tijdens de Open Dag vertellen de medewerkers van Waterschap De Dommel alles over het zuiveringsproces en deze nieuwe ontwikkelingen. U bent van harte welkom.

Week van Ons Water
Deze Open Dag wordt gehouden in het kader van de landelijke Week van Ons Water. Kijk voor meer informatie op www.onswater.nl of www.weekvanonswater.nl. Verschillende instanties werken samen aan 'water' in Nederland, zoals drinkwaterbedrijven, Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en de waterschappen. Samen organiseren zij in de week van 1 tot en met 8 mei diverse excursies en open dagen om te laten zien wat er allemaal gedaan wordt in Nederland aan schoon water.

Locaties van Waterschap De Dommel die zondag 1 mei van 11.00 tot 16.00 uur open zijn: Rioolwaterzuivering Sint-Oedenrode, Boskantseweg 76, 5492 VB Sint-Oedenrode
Rioolwaterzuivering Soerendonk (gemeente Cranendonck) Perkstraat 1, 6027 RC Soerendonk