Theo Vogels met zijn gemaakte poppenhuis
Theo Vogels met zijn gemaakte poppenhuis

Hobby-Teto-Rooi: van en voor Rooienar

Algemeen

Sint-Oedenrode heeft veel meer creatieve inwoners op allerlei gebied dan menigeen vermoedt. Op zaterdag 23 en zondag 24 april is zaal Maas en Dieze op zorgcentrum Odendael het middelpunt van een verzameling aan scheppende creativiteit. Onder het thema Hobby-Teto-Rooi tonen 24 exposanten uit Sint-Oedenrode en de kerkdorpen hun artistieke gave aan het publiek.

De expositie wordt beslist de moeite waard. Want de organisatie wist een grote verscheidenheid bijeen te brengen die jong en oud interesseert. Zo is er een stand waarin dronebouwers vertellen over hun hobby. De drones vliegen nog net niet door de ruimte maar geïnteresseerden horen en zien precies hoe drones gebouwd worden. Ook een maker van modelvliegtuigen demonstreert zijn liefhebberij en wie een uitzonderlijke postzegelverzameling wil zien en de bijzonderheden bij de vervaardiging van postzegels wil horen moet zeker niet thuisblijven.

Olievlek
Al langer was er het idee om creatieve inwoners en hun scheppingen samen te brengen. Het plan was goed maar uitvoering stuitte op organisatorische problemen. Tot de Commissie Educatie van KBO er haar schouders onder zette. Jan Muusz. "Het was niet in een handomdraai geregeld maar toen we ons mobiliseerden rolde dit tentoonstellingsplan als een olievlek door Rooi. We benaderden zelf creatieve mensen en mond reclame deed de rest. Uiteraard maakten we een selectie van uiteenlopende verzamelingen. Dat maakt een bezoek interessant. Zo komt een exposant met een verzameling mini-serviesjes uit de hele wereld. Heel bijzonder. Op het laatst hadden we nog één oningevulde plek toen iemand me wees op de bezitster van een prachtig poppenhuis. Haar man bouwde dit 1.20 meter hoge poppenhuis voor zijn vrouw en zij richtten het samen in. Compleet met verlichting, badkamer, woonkamer, schilderijtjes en een terras met bloementuin voor de deur."

Naaldenkunstenares Wilhelmien van Aarle: Op Rooi kermis 2014 zag ik in de oliebollenkraam een prachtige tekening van Anton Pieck, een karakteristiek gedeelte van Enkhuizen en dacht meteen "die ga ik borduren in naaldschilderwerk." In januari 2015 ben ik er aan begonnen en afgelopen maart 2016 was hij klaar. Er zitten 123 verschillende kleuren in." Muusz, de coördinator van de KBO, is er zeker van dat de tentoonstelling veel publiek trekt. En dat het de moeite waard is om over enkele jaren verder te gaan en Hobby-Teto-Rooi: van en voor Rooienaren, te herhalen. De tentoonstelling is op zaterdag 23 en zondag 24 april te zien van 11.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis maar de organisatie is blij met een vrijwillige bijdrage aan Stichting Vrienden van Odendael.