Foto: Ilja van Bommel
Foto: Ilja van Bommel

Even vegen na een knallend Nieuwjaar

Algemeen

Sint-Oedenrode - Al voor morgenavond klokslag twaalf uur de vuurpijlen 2016 inluiden, wordt al met luide knallen afscheid genomen van het oude jaar.


Knallen en mooie lichteffecten, dat is wat iedereen zich voorstelt bij vuurwerk. Maar in het nieuwe jaar worden we maar al te vaak met een flinke kater wakker. Niet alleen van de champagne, maar ook van de vele duizenden kilo's vuurwerkafval op straat. Wat is er mooier dan de ene kater met de andere kater weg te werken. Om het wegwerken van beide katers te veraangenamen zijn er verschillende initiatieven.

Zo bieden de gemeente Sint-Oedenrode en de Forum Bouwmarkt afvaltassen aan om het vuurwerkafval in te zamelen. Wie een volle vuurwerkafvaltas inlevert bij Forum krijgt een tegoedbon, die is volgend jaar goed voor tien euro korting op vuurwerkaankopen. De tassen zijn verkrijgbaar bij Forum aan de Liempdseweg en het gemeentehuis.

Maar ook landelijk zijn er initiatieven om het vuurwerkafval te beperken. 'Supporters van Schoon', vraagt buurtgenoten op de eerste dag van het nieuwe jaar elkaar met de bezem in de hand het beste toe te mensen. Elkaar de hand schudden en de vuurwerkresten opruimen. Om kans te maken een 'Supporter van Schoonsjaal' hoef je alleen maar een foto van het buurtvegen met de hashtag; '#Nieuwjaarsvegen' op social media te plaatsen.

Rooienaren kunnen zo een driedubbelslag slaan: tien euro korting op het vuurwerk voor de volgende jaarwisseling, kans op een sjaal en een schone straat aan het einde van de dag. Kan het jaar nog mooier beginnen?