Afbeelding

De betekenis van tweede Kerstdag

Algemeen

Sint-Oedenrode - Tweede kerstdag is de tweede dag van het kerstfeest en valt op 26 december. Niet in alle landen wordt de tweede kerstdag gevierd. In Amerika kennen ze de tweede kerstdag helemaal niet. In Engeland wordt het Boxing Day genoemd. Vroeger werd op tweede kerstdag namelijk de kerstkist (Box) geopend. Tegenwoordig staat Boxing Day vooral in het teken van voetbal en paardenraces. Hier in Nederland kent men de traditie om naar de (schoon)familie te gaan of een bezoek te brengen aan winkels die geopend zijn. 

Waarom tweede kerstdag?
Tweede kerstdag heeft geen echte logische reden. Op de eerste kerstdag word de geboorte van Jezus gevierd, maar in principe wordt er niks gevierd op tweede kerstdag. 
Er zijn wel vele redenen dat we tweede kerstdag vieren. Door de opkomst van het Christendom in de eerste eeuwen na Christus werden veel tradities omgezet naar katholieke feestdagen. Het joelfeest, wat stond voor 12 dagen feest tussen 25 december en 6 januari werd vervangen door katholieke feestdagen. De eerste dag werd dus de eerste kerstdag en op die dag werd Jezus geboorte gevierd.De tweede dag, nu tweede kerstdag stond in het teken van Sint Stefanus. In 813 werd er besloten om maar liefst 4 dagen kerst te vieren. Tweede kerstdag stond destijds in het teken van dieren en de vierde kerstdag stond in het teken van kinderen. De tweede kerstdag is nu een breed en maatschappelijk gedragen feestdag. De mensen zijn vrij en de familie is bij elkaar. Deze feestdag zal niet zo snel worden afgeschaft.

 bron: www.kalender-365.nl