Dit bord staat aan de Lieshoutseweg
Dit bord staat aan de Lieshoutseweg

Buurt maakt vuist tegen megastal

Algemeen

Sint-Oedenrode - De voorgenomen vestiging van een megastal met bijna 18.000 varkens aan de Lieshoutseweg, op Roois grondgebied, heeft grote onrust veroorzaakt onder de omwonenden. Woensdagavond 2 december kwamen zo'n 50 van hen bij elkaar om te bespreken hoe ze die ontwikkeling gezamenlijk tegen kunnen houden.

Als gasten/deskundigen waren uitgenodigd Niels Crooijmans en Ruud Verkoyen, milieuspecialisten van advocatenkantoor Goorts & Coppens uit Deurne. De oorsprong van de plannen ligt in Laarbeek, waar het vleesvarkensbedrijf van de familie Verhagen moest stoppen vanwege de toenmalige reconstructiewet. Onder de huidige wetgeving mogen ze ook geen megastal vestigen aan de gewenste locatie, ter hoogte van Donte. Omdat er in het verleden "vergaande afspraken zijn gemaakt met de overheid inzake de verplaatsing van het bedrijf nabij de kom van Mariahout naar het LOG (Landbouw Ontwikkelingsgebied)" is begin dit jaar echter een ontheffing verleend.

Bijeenkomsten
De familie Verhagen hield op 23 november een informatieavond ("omgevingsdialoog") voor de omwonenden. Formeel zouden ze daartoe niet verplicht zijn, omdat het om een ontheffing ging. Het bewuste verslag meldt dat er een vervolgbijeenkomst wordt belegd als de omwonenden prijs stellen op inspraak over het uiterlijk van de stallen.
De omwonenden maakten daarvan geen gebruik, maar mobiliseerden zich dus woensdagavond om de ontwikkeling een halt toe te roepen. De familie Verhagen was daarbij niet aanwezig.

Ergernis, onbegrip, wantrouwen
De omwonenden staken hun ergernis, onbegrip of wantrouwen niet onder stoelen of banken. "Het bedrijf is in Laarbeek gevestigd en het komt Laarbeek goed uit als het bedrijf verplaatst wordt. Laarbeek heeft het eigen LOG (LandbouwOntwikkelingsGebied) onlangs verkocht en zadelt de gemeente Sint Oedenrode nu op met een Megabedrijf." " Waarom heeft de gemeente eerst op en rond deze locatie veebedrijven opgekocht en weggehaald, en komt er nu een grote terug?" "Heeft Rooi zitten slapen, of wordt hier een spelletje gespeeld?" waren enkele van hun reacties.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week