Projecten zijn als kruiwagens, ze staan stil als je niet voortduwt.
Projecten zijn als kruiwagens, ze staan stil als je niet voortduwt.

"We wortelen in de Rooise gemeenschap en dat willen we handhaven"

Algemeen

Sint-Oedenrode - De zon schijnt laag in de tuin van Henk Prins (71) in. Het getik van zijn klompen verraadt zijn aantocht. "Ik ben een buitenmens", verklaart Prins zijn groen-bruine vingers. Hij is echter veel meer dan dat. Ruim een decennium zette de Ollander zich in voor het cultureel erfgoed van Sint-Oedenrode. Als oprichter en voorzitter is hij ondertussen 12,5 jaren nauw betrokken, maar hij vindt het  tijd om het stokje door te geven. "Ik heb mijn hart verpand aan die club", zegt Henk, als hij rustig buiten in zijn stoel zakt.

"Neem de Kartuizers", begint Henk. "In Olland heeft het Roois Cultureel Erfgoed (RCE) het initiatief genomen om in de straten enkele mozaïken te plaatsen die refereren aan de kartuizers. Ze hebben maar relatief kort in Olland gewoond. 'Wat moeten we daar toch mee' vroeg iemand. 'Wat hebben we er aan?' Welnu, het is een onderdeel van onze identiteit. Daar moeten we waarde aan toekennen! Ik hoorde bij d'n Toel dat mensen vragen naar de betekenis van die afbeeldingen. Dat is toch mooi? Daar draait het om. Mensen praten er over en zo laat je de geschiedenis herleven." Voor Henk is dit een treffend voorbeeld van waar het RCE voor staat. Voor de identiteit van Sint-Oedenrode. "Dat moeten we koesteren. We wortelen in de Rooise gemeenschap en dat willen we handhaven", zegt de voorzitter van RCE kernachtig.

Behalve voorzitter is Henk ook oprichter van de Stichting. Met Ger van den Oetelaar wilde hij graag samen met de bevolking projecten uitvoeren om het cultureel erfgoed beter in beeld te krijgen en vooral beleefbaar te maken ."Met Ger, Richard de Visser, Rien Rijkers en Wim van Dijk ben ik aan tafel gegaan. Dit is het idee. Kunnen we het doen? Uiteindelijk is het RCE geboren en nog steeds is de RCE  heel actief. Ik ben trots op de projecten die we gerealiseerd hebben."

 Lees deze week verder in DeMooiRooiKrant