v.l.n.r.: Dhr. van Kaathoven, Nelleke Post van Steunpunt Mantelzorg, Mevr. van Kaathoven, wethouder Jeanne Hendriks- van Kemenade
v.l.n.r.: Dhr. van Kaathoven, Nelleke Post van Steunpunt Mantelzorg, Mevr. van Kaathoven, wethouder Jeanne Hendriks- van Kemenade

Eerste mantelzorgcadeau uitgereikt

Algemeen

Sint-Oedenrode - Een van de nieuwe taken van de gemeente Sint-Oedenrode is een jaarlijkse blijk van waardering voor mantelzorgers. Op dinsdag 10 november, Dag van de Mantelzorg, was het zover. Wethouder Hendriks- van Kemenade reikte het eerste exemplaar van het Mantelzorgcadeau 2015 aan de 81-jarige meneer van Kaathoven.

Mede dankzij zijn zorg is het mogelijk dat zijn 82-jarige echtgenote thuis kan blijven wonen. Op deze manier kunnen ze bij elkaar blijven wonen. De wethouder had lovende woorden voor meneer van Kaathoven. Het Mantelzorgcadeau 2015 bestond uit een cadeaubon ter waarde van €50, - en het tijdschrift "Mantelzorger". Voor deze speciale gelegenheid was er nog een mooi boeket voor het echtpaar van Kaathoven.

475 aanmeldingen
De gemeente en het Steunpunt Mantelzorg van Welzijn De Meierij hebben begin september een oproep gedaan aan alle mantelzorgers om zich te laten registreren. Maar liefst 475 mensen deden dit en het Mantelzorgcadeau 2015 is ook naar hen onderweg. Nelleke Post, van het Steunpunt Mantelzorg, benadrukt dat het Steunpunt elke maandag t/m donderdag van 9.00 tot 11.00 uur open is voor inloop, informatie, ondersteuning en advies. U vindt het Steunpunt in Odendael.

De mantelzorger is cruciaal, als die overbelast raakt is de kans groot dat het systeem rond iemand die zorg in elkaar stort. Daarom is het belangrijk dat mantelzorgers tijdig ontlast worden zodat ze het vol kunnen houden. Er zijn veel mogelijkheden maar in elke situatie is maatwerk nodig.

De wethouder is blij met het grote aantal aanmeldingen maar hoopt in 2016 nog veel meer mantelzorgers te bereiken. Veel mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend dat ze langdurig en intensief voor hun naasten zorgen. Het komt ongevraagd op hun pad. Ze realiseren zich vaak nog niet dat de term "mantelzorger" ook op hen van toepassing is. Dat bewustzijn mag zeker nog groeien.