De wereldboom voor de Ollandse kerk
De wereldboom voor de Ollandse kerk

Roois Landschap krijgt geld voor aanplanting 

Algemeen

Olland - Vanwege een ruime bijdrage van de Postcodeloterij is Stichting Roois Landschap in staat om de beplanting rondom de Martinuskerk in Olland geheel te herstellen.

In 2013 heeft de Stichting Behoud Ollandse Bomen samen met de onderhoudsploeg van de Parochie de ondergrond nabij de eeuwenoude beuken via intensieve bewerking verbetert. Een en ander gebeurde op advies van Stichting De Wereldboom onder leiding van Ton Stokwielder. In 2015 bleken veel planten toch niet goed te zijn aangeslagen en was het nodig deze te vervangen. Inmiddels was de Stichting Behoud Ollandse Bomen opgehouden te bestaan en zijn haar activiteiten onder gebracht bij de Stichting Het Roois Landschap.
Deze stichting heeft zich gemeld bij Brabants Landschap en daar zag men een mogelijkheid om via de Postcodeloterij de kosten van het plantmateriaal - €500,- - voor hun rekening te nemen. Het aanbrengen van de beplanting is vorige week gestart. Overigens kan worden gemeld dat Stichting De Wereldboom laat weten dat de Ollandse Wereldboom zich uitermate goed heeft hersteld. Dit was te zien aan het dichte bladerdek in de juist voorbije zomer. De boom voor de pastorie liet ook allerlei symptomen zien van uitzonderlijk herstel, doch aan de voet van de boom werden onlangs weer enige zwammen aangetroffen.
Het blijft de inzet van Stichting Roois Landschap om dit monument voor Olland te behouden. Ze zijn steeds in overleg met de gemeente om de veiligheid van omvallen ten alle tijde te voorkomen.