Hans Nieuwkamp (l) spaart vlaggen van de landen waar hij geweest is. Nicolai vult zijn verzameling aan met de Oekrainse.
Hans Nieuwkamp (l) spaart vlaggen van de landen waar hij geweest is. Nicolai vult zijn verzameling aan met de Oekrainse.

"Zo ver van huis, en toch thuis"

Algemeen

Sint-Oedenrode - De Oekraïne. Net of ze het over een ander land hebben dan dat van MH17, als je het verhaal aanhoort van Frans van den Nieuwenhuizen en zijn maten Ron Bezoen en Hans Nieuwkamp. Als bestuursleden van de Stichting Meierijstad helpt Oost-Europa vertrokken ze gedrieën op 2 oktober, vanaf de Markt, met een humanitair transport. Richting Oekraïne.

Waarom uitgerekend naar het land waar je zelfs niet eens veilig overheen kunt vliegen?
Stichtingsvoorzitter Frans: "We zijn niet gek. We hebben uitgebreid geïnformeerd waar het gebrek aan goederen het grootst was, daarna bij het consulaat. Onze bestemming lag in de gevarenzone ergens tussen geel en oranje. Een gevaarlijker plek zouden we trouwens nooit hebben mogen kiezen van onze sponsors, die willen hun spullen natuurlijk ook niet in verkeerde handen zien vallen."

Is dat wel eens gebeurd?
"Nee. Nou ja … in Polen kreeg ik wel eens twijfels bij een bepaald adres, daar zijn we toen ook niet meer geweest".

Hebben jullie veel hulp gehad, nog afgezien van sponsors?
"We hebben veel te danken aan de Stichting Spoetnik van Bea Kluiters in Vlaardingen. Hun truck vervoerde producten van Oekraïne naar Nederland en humanitaire spullen terug. Hun chauffeur Sergy begeleidde ons tot de Oekraïense grens, en tolkte waar nodig. Ook dank aan Bouwbedrijf Wagemakers B.V. uit Oss, die ons gratis opslagruimte biedt en helpt bij het samenstellen van dozen en pakketten. De vrijwel splinternieuwe truck die DAF ons steeds gratis beschikbaar stelt. En laten we ook Nicolai niet vergeten, voorzitter van de overkoepelende organisatie van de 23 stichtingen voor Oekraïne."

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant