Robert en Nicole delen dezelfde passie
Robert en Nicole delen dezelfde passie

Roois echtpaar steunpilaren van theater Kersouwe

Cultuur

Sint-Oedenrode - Echtpaar Nicole en Robert van der Net, woonachtig in Sint-Oedenrode, zijn samen medewerker van openluchttheater Kersouwe in Heeswijk-Dinther. Nicole speelt sinds 2012 mee met het theaterstuk Les Miserables. Door haar enthousiasme is halverwege dat seizoen Robert mee gaan helpen in de decorbouwploeg. Deze zomer zijn beide in verschillende rollen weer actief bij de Kersouwe rondom De klokkenluider van de Notre Dame.

Elk jaar een groot spektakelstuk
Nicole vertelt enthousiast: "Wat me zo aantrekt aan de theatergroep is dat het niveau van het spel lekker hoog ligt. Er lopen veel ervaren spelers rond waar ik van blijf leren. Er is elk jaar een goede regisseur die de kwaliteiten van de speler ziet en daar dan ook gebruik van maakt. Zo kwam ik in mijn tweede jaar in een zangtrio terecht wat een heel groot aandeel in het stuk had. Dat was in eerste instantie ontzettend spannend en tegelijkertijd heel leerzaam. Wat ik ook zo prachtig vind, is dat De Kersouwe elk jaar weer een groot spektakelstuk durft neer te zetten. Zang en toneel worden in de stukken goed gecombineerd, wat ik een fantastische combinatie vind."

De klokkenluider
Dit jaar speelt theatergroep Kersouwe het legendarische stuk De klokkenluider van de Notre Dame. Het verhaal waarin Quasimodo verliefd wordt op de mooie zigeunermeid Esmeralda. En hij is niet de enige… "Ik speel in dit stuk de rol van moeder Marianne die twee dochtertjes heeft. Als ik mijn dochters uit het oog verlies, lijkt dat de aanleiding te zijn voor een Parijse volksopschudding. Het begin van een verhaal over de mens en zijn tekortkomingen, afgaan op uiterlijk, bezit en macht en verjaagd en opgejaagd worden. Maar natuurlijk ontbreken de liefdeslijnen niet."

Een stapje extra
Robert heeft al jarenlange ervaring als decorbouwer bij andere toneelverenigingen, onder andere  Theaterkoor Rooi. In het jaar dat Nicole bij De Kersouwe met Les Miserables meedeed, ging Robert een aantal keren mee kijken. Daar werd al vrij snel gezegd dat ze bij de decorploeg wel wat handjes konden gebruiken. Eenmaal zichzelf nuttig gemaakt, was ook Robert niet meer weg te denken bij De Kersouwe. "Na ruim drie jaar helpen, ben ik dit jaar hoofd van de decorploeg geworden en mag ik hier de boel aansturen. Ik vind dat echt fantastisch om te doen omdat de decorploeg uit gezellige mensen bestaat die allemaal ook echt wat kunnen. We zijn allemaal bereid om een stapje extra te doen, als dat nodig is."

Decor: een hele belevenis
"We genieten vooral als we kunnen werken zonder dat de spelers er repeteren omdat het dan heerlijk rustig in de bossen is en we lekker door kunnen pakken", vertelt Robert lachend. "We zetten dit jaar echt wel iets neer. We hebben het decorontwerp ietsje onderschat waardoor de hele zomer is doorgewerkt om alles op tijd klaar te hebben. We hebben het vooral gered door de goede sfeer die er heerst. Je zult het zelf zien: het is niet alleen het decor waar je naar kijkt, het is een hele belevenis!" Robert vervolgt: "Het is een bijzonder theater met een bijzondere voorstelling en een bijzondere belevenis. Het is echt de moeite waard om de reis naar Heeswijk-Dinther te maken. Deze ervaring wordt dubbel en dwars terugbetaald." De voorstelling is te zien op zondag 23 augustus, aanvang 14.30 uur (première). Vrijdag 28 augustus, 4 september en 11 september, aanvang: 20.30 uur. Zondag 30 augustus, 6 september en 13 september