De routes worden zorgvuldig uitgepijld.
De routes worden zorgvuldig uitgepijld.

'Een blinde kan de route zelfs rijden'

Algemeen

Sint-Oedenrode - Deze opmerking werd vorig jaar in het gastenboek geschreven van de Rooise fietsvierdaagse Rooi Fietst. Een groter compliment kunnen de uitpijlers niet krijgen. De voorbereidingen zijn nu alweer in volle gang. Straks staan 35 uitpijlers klaar om iedere dag 400 pijlen te plaatsen, zodat de deelnemers veilig en zonder te verdwalen de finish halen.

Stel je voor dat één of twee pijlen verkeerd hangen. Dan worden duizenden mensen het verkeerde bos in gestuurd met alle gevolgen van dien. Nou, dat gaat dus niet gebeuren bij Rooi Fietst. Wie tien minuten naar Jan van Aarle luistert weet dat de organisatie van de routeplanning goed in elkaar zit. Als de routes klaar zijn, wordt hij ingeschakeld om de voorbereidingen voor het uitpijlen te treffen.

"De routes worden opgedeeld. Verschillende groepen gaan 's morgensvroeg aan de slag om de pijlen en informatieborden op te hangen. In anderhalf á twee uur is het gebeurd, nog voor de eerste fietsers van start gaan", vertelt Jan. Een hels karwei, maar hoe het uitgevoerd moet worden staat op papier. Bovendien is er een nacontrole of alles goed hangt. Jan: "Iedereen moet op dezelfde manier uitpijlen. Het liefst rechts van de weg en op ooghoogte. Ook moet er voor en na een kruising een bord hangen, zodat mensen weten dat ze goed fietsen."

Een andere Jan, Jan van Heeswijk, is de man achter de infoborden. De borden met meerdere pijlen die aangeven hoe verschillende routes lopen. Of de borden voor pauzeplaatsen en 'pas op borden', want aan veiligheid wordt gedacht. De fietsers worden er op attent gemaakt wanneer ze gevaarlijke kruisingen naderen. Jan van Heeswijk hangt deze exemplaren zelf op. Zo heeft iedereen een taak bij het uitpijlen van de route. Geen sinecure taak, wel een precieze. Alles moet kloppen, maar dat is aan Rooi Fietst wel vertrouwd. Rooi Fietst vindt plaats van 21 t/m 24 juli.