KBO
KBO

KBO-Brabant: pak de werkloosheid onder senioren aan

Algemeen

Het Centraal Planbureau (CPB) bracht op 11 juni een beleidsrapport uit, getiteld 'Hervorm arbeidsmarkt ouderen'. Hierin bepleit het CPB om de langdurige werkloosheid onder ouderen aan te pakken door de WW-uitkering van ouderen in stapjes te verlagen naarmate men langer werkloos is. Zo zouden zij eerder geprikkeld worden om een nieuwe baan te accepteren. Het CPB schoffeert hiermee de grote groep 50-plussers die nu al met een fors inkomensverlies kampt als gevolg van werkloosheid. Stapsgewijs verlagen van hun WW-uitkering is geen oplossing, maar verergert de situatie waarin ouderen belanden wanneer zij werkloos worden. Het aantal 50-plussers in de schuldhulpverlening is de laatste jaren buitengewoon toegenomen.

Hoewel het kabinet en daaraan gelieerde instituten als DNB, CPB en CBS wijzen op signalen van economisch herstel, leiden deze signalen vooralsnog niet tot een aanmerkelijke verlaging van de werkloosheid onder senioren. Dit ligt echter niet aan de hoogte van de uitkering zoals het CPB wil doen geloven. Integendeel, de motivatie onder oudere werkzoekenden om aan de slag te gaan en te blijven is zeer hoog. Niet alleen de hoge arbeidsmoraal van ouderen maar ook het spookbeeld om na verloop van tijd in de bijstand te belanden, zijn nu al stevige prikkels om actief werk te zoeken. Het UWV constateert dan ook dat tussen 2013 en 2015 een toenemend aantal werkloze 50-plussers het werk hervat. De werkloosheid daalt onder jongeren weliswaar harder dan onder ouderen, maar dit ligt niet aan de hoge eisen die werkloze ouderen volgens het CPB zouden stellen, maar aan de voorkeur van werkgevers voor jonge werknemers.

Nog steeds lopen werkloze 50-plussers tegen vooroordelen van werkgevers aan: ze zouden duur zijn en/of meer verzuimen. Het tegendeel blijkt waar. Werkgevers die wel werkzoekenden uit deze groep aannemen zijn onverminderd positief over de motivatie, flexibiliteit en inzet die 50-plussers tonen.

Werkloze 50-plussers vinden vooral baat bij scholingsmaatregelen, gerichte coaching en stimulansen voor werkgevers om hen in dienst te nemen. Het voorstel van het CPB om de WW-uitkering van oudere werklozen te verlagen  is vooral een klap in het gezicht van een grote groep mensen die tijdens een extreem lange economische crisis en vergaande overheidsbezuinigingen ongewild werkloos is geworden.