JNW onder indruk van boomkwekerij

Sport

De jeugdnatuurwacht Sint-Oedenrode is een enthousiaste club jonge mensen die zich in de breedste zin van het woord inzet voor de natuur. De ene keer timmeren de leden nestkastjes voor vogels, de andere keer werken zij in hun eigen jeugdnatuurwei aan de Zuidelijke Randweg. Afgelopen zaterdag waren de jongeren op bezoek bij Boomkwekerij Van den Berk en zagen zij met eigen ogen wat dit Rooise bedrijf allemaal doet en wat er komt kijken bij het kweken van bomen.

Bernard Welten, vrijwilliger bij de jeugdnatuurwacht en al 35 jaar werkzaam bij Van den Berk legde de jeugdnatuurwachters van alles over het werk op de boomkwekerij uit. Hij vertelde dat het noodzakelijk is om bomen elke twee tot drie jaar te verplanten. "Of het dan niet slecht is voor de wortels van de boom, als die zo vaak worden doorgesneden?" Was de vraag die één van de jongeren stelde bij het horen van dat verhaal. Maar Bernard kon de natuurliefhebbers geruststellen. Door de boom regelmatig te verplanten krijgt deze juist een hele sterke kluit.

Natuurlijk maakte de omvang van het bedrijf een enorme indruk op de jeugdnatuurwachters. Dat was niet alleen de machine van 24.500 kg die bomen met een kluit van 250 centimeter in één keer kan verplanten. De grote hal, met een hoogte van zeventien meter, kwam niet alleen op de jongeren als enorm over. Maar het zijn niet alleen de superlatieven op het bedrijf zelf die tot de verbeelding spraken. Ook een grote order uit Turkije maakte indruk. Vanuit Boskant zijn maar liefst vierhonderd vrachtwagens met bomen naar Ankara vertrokken. Die bomen zijn voor in de tuin van het nieuwe paleis van de Turkse president.