Afbeelding

Oud ontmoet jong op Seniorenbeurs Odendael

Algemeen

In Odendael werd afgelopen vrijdag en zaterdag alweer voor de vijfde keer de seniorenmarkt gehouden. Ruim dertig, overwegend Rooise bedrijven en instellingen lieten bewoners en andere belangstellenden kennismaken met producten en diensten die zij aanbieden. Vaak gericht op de doelgroep 55-plus, maar zeker niet uitsluitend voor deze consumenten.

"Het is nu de vijfde keer dat we deze beurs houden", vertelt Jan van Vlokhoven. Hij is voorzitter van de stichting 'Vrienden van Odendael'. "De eerste beurs die we hielden was een bedrijvenbeurs. Die had vooral als doel om jong en oud met elkaar in contact te brengen. Maar de afgelopen jaren is het zorgaanbod op de beurs steeds groter geworden. Daar heeft het rijksbeleid, om de zorg voor een groot deel over de schutting van de gemeente te gooien, zeker een rol bij gespeeld".

Martien Vorstenbosch is één van de bezoekers van de beurs. "Ik vind het altijd wel leuk om een keer over de beurs te lopen. Ik woon hier om de hoek en je komt weer eens een keer andere mensen tegen die je iets kunt vragen". Het echtpaar Leenders behoort tot de jonge senioren. "Wij hebben nu zeker nog geen hulp nodig. Maar we vinden het wel belangrijk om ons te oriënteren op de mogelijkheden die er zijn, voor het geval dat dit een keer nodig mocht zijn. Eén van de dingen die ons opvalt, is het grote aantal vrijwilligersorganisaties dat zich inzet voor senioren". Rode Kruis Welfare is zo'n organisatie die zich met vrijwilligers inzet voor het welzijn van de Rooise ouderen. "Wij zijn een grote groep vrijwilligers, die ouderen helpen met het maken van speldenkussens, portemonneetjes of bijvoorbeeld pannenlappen. Die spullen verkopen wij en met de opbrengsten van het verkochte, kopen we nieuwe materialen en kunnen we de deelnemers een kopje thee of koffie aanbieden", vertellen Rianne Rijkers en Mieke Hermes. Zij zijn twee van de vrijwilligers die nog op zoek zijn naar collega's die hen willen ondersteunen bij het werk.

Naast de kraam van het Rode Kruis Welfare staat Gerry van Houtum van het Alzheimercafé. "Goede informatie is belangrijk, want het is goed om te weten wat de ziekte voor patiënten en hun omgeving betekent. Dat begint met kleine aanwijzingen zoals mensen die qua karakter veranderen, tot het niet meer weten van de weg naar of zelfs in het eigen huis.

Maar ook Rooise ondernemers zijn nadrukkelijk op de beurs aanwezig. Steffie van der Velden-Brouwers van Lambert Autoschade is één van hen. Zij vertelt dat haar bedrijf hier vooral staat omdat ze het werk van de Vrienden van Odendael erg belangrijk vindt. "Op deze manier kunnen we deze club ondersteunen en tegelijkertijd kunnen we ons bedrijf  aan het publiek laten zien".

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding