Afbeelding

Handboogsport tot in lengte van jaren

Roois nieuws

Nijnsel - Handboogschutterij Sint Antonius heeft op zijn jaarvergadering van 24 februari jl. drie leden onderscheiden vanwege hun langdurig en actief lidmaatschap: Theo Sanders (40 jaar), Piet Sanders (42 jaar) en Gerrit Swinkels (25 jaar).

Theo Sanders kreeg bovendien de zilveren bondsspeld van de Nederlandse Handboogbond (NHB), omdat hij evenzoveel jaren lid is van de NHB. Voor Piet Sanders was het een uitgestelde huldiging. Ondanks zijn respectabele leeftijd van 81 jaar schiet Theo Sanders elke maandagavond zijn serie pijlen voor de verenigingscompetitie. Dat hij niet altijd in de prijzen valt, vindt hij niet erg. Volgens voorzitter Jan van der Aa is voor hem de Olympische gedachte van toepassing: meedoen is belangrijker dan winnen. Piet Sanders was maandag al 42 jaar lid van de club, maar niet onafgebroken lid van de NHB. Ondanks dat was Piet van de partij voor hand- en spandiensten. De traditioneel ingestelde Piet nam jaren geleden het initiatief om op de dag van het koning schieten de regerende koning thuis af te halen met de tractor en de platte kar. Het afhalen gebeurt nog steeds, zij het dat de platte kar plaats heeft gemaakt voor moderne personenwagens. In 2002 hebben Piet en Maria Sanders de Vressels Bos-wisselbeker ingesteld, die genoemd is naar hun minicamping. Gerrit Swinkels ontving voor zijn 25 jarig lidmaatschap de zilveren handboogschutter. Sinds 1998 is Gerrit bestuurslid en belast met de zorg voor de bar en evenementen. Daarnaast is hij ook elke maandag actief met schieten. Penningmeester Theo Sanders (neef van de jubilaris) droeg vorige week maandag zijn functie over aan Gerrit Swinkels.

Cursus
De huldiging van de drie handboogsporters is volgens de voorzitter het beste bewijs, dat de sport tot in lengte van jaren beoefend kan worden. Anderzijds is deze sport een volwaardige Olympische discipline geworden waar met name Nederlandse jonge sporters hoog scoren. De handboogsport biedt voor iedereen een aantrekkelijke discipline. Hij verwijst naar het promotiefilmpje op de website van de club, www.handboognijnsel.nl. In de loop van dit jaar begint de vereniging de cursus ‘Start Handboogsport’. Jong en oud maken tijdens 8 lessen van elk anderhalf uur kennis met deze boeiende sport. De cursus is opgesteld door de NHB en wordt gegeven door een gediplomeerde handboogtrainer. Aanmelding is mogelijk via de website van de club.