Afbeelding

Marinus van den Berk met 107 jaar oudste Nederlandse man

Roois nieuws
Vanaf zijn 100e verjaardag komt Burgemeester Maas elk jaar bij hem thuis langs. Op 29 november 1906 werd Marinus van den Berk geboren. Afgelopen vrijdag werd hij 107 jaar. Voor de burgervader was het dan ook al de 8e keer dat hij zijn verjaardag mee mocht vieren. “Dat heb ik niet helemaal bijgehouden”, moest Marinus toegeven. Maar hij vond het fijn dat iedereen er was. “Hij wil zo lang leven als hij kan, zelfs wel tot hij 110 is”, zei dochter Francien. Nuchter antwoordde haar vader: “Die kans is wel klein.”

Aan tafel werden herinneringen opgehaald aan die keer dat Marinus samen met Maas een boom plantte bij de pastorie. “De burgemeester wilde ophouden na de eerste schep, maar dat vond pa maar niks. Die boom stond toch nog niet. Pa wilde hem helemaal planten”, vertelt Francien: “Ook toen hij 100 werd, heeft hij nog een boom geplant achter het huis. Met een beetje hulp, maar dat geeft niet.”

Vier dochters, drie zonen, 12 kleinkinderen en 14 achterkleinkinderen heeft Marinus, en één achterkleinkind is op komst. Voor elke verjaardag van Marinus gaat de familie traditiegetrouw naar de jeu-de-boulesbaan. Tot drie jaar geleden was Marinus zelf ook van de partij, maar dat is hem inmiddels toch wat teveel. Maar met het ‘wensenboek’ dat hij van zijn familie kreeg, kan hij nog heel wat plezier beleven. Voor zijn 100e verjaardag schreef zoon Pieter ‘De eeuw van mijn vader’. Marinus luistert er graag naar. Even later zingt hij op verzoek: “Toen ‘t karretje op de zandweg reed… Ik wens je wel thuis m’n vriend, m’n vriend. Ik wens je wel thuis m’n vriend.”

Marinus is op dit moment de oudste Nederlandse man. Amersfoorter en geboren Armeniër Serop Mirzoyan werd in juli 107 jaar. Toen hij in 1996 naar Nederland kwam, wist hij alleen zijn geboortejaar. Hij kreeg toen 1 juli als geboortedag aangewezen. De kans is dus aanwezig dat Marinus ook daadwerkelijk de oudste man van het land is. De oudste Nederlander is een vrouw. Egbertje Leutscher-De Vries uit Havelte (Drenthe) is 110 jaar oud.