Intergemeentelijke samenwerking Meierijgemeenten

Roois nieuws
De colleges van Burgemeester en Wethouders van de zes Meierijgemeenten Boxtel, Haaren, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode en Vught hebben het afgelopen voorjaar afgesproken nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden om te komen tot samenwerking. Intergemeentelijke samenwerking onder het motto “Wij van de Meierij”. Een stuurgroep met daarin zes bestuurders en de zes gemeentesecretarissen is voortvarend aan de slag gegaan. Dat resulteerde in een eindrapport dat deze week is aangeboden aan de diverse colleges. Alle colleges hebben ingestemd met het rapport en dit rapport wordt in een openbare bijeenkomst van de gezamenlijke gemeenteraden en colleges besproken. Deze bijeenkomst is op 19 november om 19.00 uur in restaurant Molenwijk, Molenwijk 2 te Boxtel.

Brede basis
Het eindrapport van de stuurgroep gaat in op de mogelijkheden voor samenwerking, in welke mate en op welke wijze samenwerking gestalte kan krijgen en welke stappen concreet gezet moeten worden op weg naar verdergaande samenwerking. De stuurgroep concludeert dat er een brede basis voor intergemeentelijke samenwerking is, wanneer bestuur en dienstverlening dicht bij de burger blijven. Veel zal afhangen van de nadere detaillering en uitwerking. Ook zijn er nog vele vragen te beantwoorden, zoals bijvoorbeeld hoe betrekken we de gemeenteraden bij het proces. In het komende jaar moet helder worden wat een haalbare kaart is. Wat het resultaat ook zal worden: samenwerking binnen de regio wordt gezien als noodzakelijk en ook gewenst. Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan. In de komende weken gaan we in gesprek met de gemeenteraden, de
colleges, de managementteams, de ondernemingsraden en de medewerkers. In januari nemen de raden een besluit over de eindrapportage en vervolgens vindt uitwerking plaats. Tegen de zomer denken we dan een helder beeld te hebben van de toekomstige ontwikkeling van de gemeentelijke organisaties. De stuurgroep stelt dat we onze ogen niet mogen en kunnen sluiten voor deze ontwikkelingen en we zullen dit als nieuwe dimensie aan ons samenwerkingsdossier toe moeten voegen. Het voornemen van het Kabinet leidt immers tot nieuwe inzichten en roept vragen op voor onze samenwerking binnen de Meierij.

Heroverweging naar aanleiding van kabinetsplannen
Op het moment dat het eindrapport in de stuurgroep ter besluitvorming voorlag, werden de plannen van de nieuwe regering bekend, onder meer ten aanzien van de bestuurlijke inrichting van ons land. Het kabinet streeft naar gemeenten met een minimale omvang van 100.000 inwoners. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan gesteld worden dat opschaling van gemeenten werkelijkheid gaat worden. Daarom wordt de gemeenteraden nu concreet voorgesteld de plannen van het kabinet mee te nemen in de nadere uitwerking, die nu volgt. Hieruit volgen concreet de vragen of de genoemde ontwikkelingen aanleiding geven tot heroverweging van alle eerder vastgestelde uitgangspunten, of de in ons onderzoek betrokken gemeenten in de regio De Meierij voldoende binding met elkaar voelen en wat te doen als deze laatste vraag ontkennend wordt beantwoord? De stuurgroep ziet in de hierop, door gemeenteraden te formuleren antwoorden, een belangrijke voorwaarde om het vervolg van samenwerking inhoudelijk vorm te geven.
De discussienota “Wij van de Meierij” en de brief aan de gezamenlijke gemeenteraden kunt u vinden op de website
www.sint-oedenrode.nl–actueel.