Ahrend zet stap in verlaging milieubelasting met nieuwe poederlak

Roois nieuws Bedrijfsnieuws
In nauwe samenwerking met inrichter Ahrend heeft lakkenfabrikant PPG een nieuwe poederlak ontwikkeld die niet milieubelastend is. In het verleden werden natte lakken voor inrichtingsproducten al vervangen door poederlakken. Bij deze jongste generatie poederlak zijn de zogenoemde ‘red substances’ vervangen door bestanddelen die niet schadelijk zijn voor mens en milieu. “Een revolutie”, aldus Gerard Huiskes, Manager Innovation bij Ahrend.

Ahrend voorziet stoelen, tafels en kasten van poederlak. Huiskes: “Het oogt mooi, heeft een beschermende functie en is eenvoudig schoon te maken.” In het kader van haar vergaande C2C-beleid wilde Ahrend echter graag verdere stappen maken bij het verduurzamen van deze lakken. Huiskes: “We zagen mogelijkheden om zaken nog verder te verbeteren. Eén van die mogelijkheden was het optimaliseren van de samenstelling van de poederlakken. Hierbij zijn diverse componenten benoemd die geëlimineerd moesten worden uit de bestaande receptuur.”

Kwaliteit en veiligheid
“De zogenaamde ‘red substances’ zijn vervangen. Hierdoor is de lak veilig voor mens en milieu. PPG heeft de receptuur gewijzigd en ervoor gezorgd dat het nieuwe poeder industrieel kan worden verwerkt. De lak blijft eveneens voldoen aan alle andere kwaliteitseisen, zoals krasvastheid, uitstraling en kleurechtheid. Ahrend heeft als doel de materiaalketen voor 2020 volledig te sluiten. Huiskes: “Deze poederlak is een volgende stap om alle grondstoffen volledig, veilig en oneindig te recyclen.” Tijdens het Cradle to Cradle Café van 8 maart 2012 in de Flagshipstore van Koninklijke Ahrend, zullen PPG en Ahrend de nieuwe lak presenteren.

Cradle to Cradle (C2C)
Ahrend heeft zich verbonden aan het Cradle to Cradle-gedachtegoed. Deze filosofie beschrijft productietechnieken waarbij geen afval wordt gestort of verbrand. Materialen en producten moeten namelijk ofwel (in de biosfeer) verteren of als voedsel dienen, een nieuw leven krijgen of (in de technosfeer) als grondstof dienen voor een nieuw product. 

Over C2C café
Het Cradle to Cradle Café is als initiatief ontstaan in 2009 uit een samenwerkingsverband tussen de bedrijven. Koninklijke Ahrend, Desso, Interwand en Koninklijke Mosa. Deze bedrijven ontwikkelen en produceren hun producten volgens de Cradle to Cradle-principes. Deze bedrijven zetten zich tevens in om het Cradle to Cradle-gedachtegoed verder te verspreiden. Hiervoor is onder andere het Cradle to Cradle Café in het leven geroepen: mini seminars waarin actuele en uiteenlopende onderwerpen op gebied van Cradle to Cradle worden besproken door diverse sprekers.

Over Ahrend
Koninklijke Ahrend NV creëert inspirerende en stimulerende werk-, leer- en leefomgevingen waarin de mens centraal staat. Ahrend heeft meer dan 100 jaar ervaring als aanbieder van ergonomische functionele designproducten en is specialist in Het Duurzame Nieuwe Werken. Ahrend is marktleider in de Benelux en (via haar dochteronderneming Techo) in Centraal- en Oost-Europa. Daarnaast heeft Ahrend vestigingen in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Via partnerships levert, installeert en onderhoudt Ahrend wereldwijd meubilair.

Over PPG
PPG Industries is marktleider op het gebied van industriële lakken. Deze lakken worden onder meer toegepast in de meubelindustrie. PPG wil 's werelds toonaangevende onderneming zijn op het gebied van coatings, speciale producten en diensten. Klanten bevinden zich in de bouw, consumentenproducten, industriële en transportmarkten. PPG beschikt over productiefaciliteiten en vestigingen in meer dan zestig landen wereldwijd. De onderneming richt zich onder andere op de l uchtvaart, de bouw, de automotive-industrie en de scheepvaart. Het hoofdkantoor van PPG staat in Pittsburgh, Pennsylvania (VS).