fietsendief diefstal
fietsendief diefstal

Campagne tegen fietsendiefstal in Sint-Oedenrode

112 112 berichten

Sint-Oedenrode - Van ruim vijftig mensen is afgelopen jaar in Sint-Oedenrode de fiets gestolen. Er was een flinke toename waarneembaar en die toename zet zich dit jaar door. Sterker nog, de teller loopt alleen maar harder op. Dit jaar zijn er al 23 fietsen gestolen. Dat zijn er volgens de politie tien meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook afgelopen week werden minimaal twee personen slachtoffer. Om dat een halt toe te roepen is een campagne tegen fietsendiefstal opgestart.

De slachtoffers – altijd eigenaar van een elektrische fiets - stonden vaak gedesillusioneerd voor een winkel. ‘Hij stond toch hier?’ Eerst twijfel, maar daarna daalde het besef in. ‘Jeetje, mijn fiets is gestolen!’ De fietsendieven van tegenwoordig deinzen nergens voor terug. Hangsloten worden doorgeknipt en fietsen worden op de meest drukke tijden ontvreemd. Je zou zeggen dat het altijd wel iemand heeft gezien. Toch kunnen ze al ruim een jaar ongestoord hun ‘werk’ doen. De centrumondernemers van Sint-Oedenrode zijn het beu en komen daarom in actie. Ze gaan een extra oogje in het zeil houden, maar roepen ook de burgers op om mee te helpen. Hoe meer ogen en oren, hoe beter.

Wat moet ik doen?
Wanneer je vanaf nu goed oplet in het Rooise centrum, dan kan het zomaar zijn dat je binnenkort iets verdachts ziet. Iemand die bezig is met een hangslot, een busje dat stopt bij een fietsenstalling, of iemand die lopend de achterband van een fiets omhoog houdt. Het zijn heus niet altijd gure types en soms zeggen ze zelfs netjes ‘goedendag’. Laat je niet in de luren leggen en denk dan aan het volgende stappenplan: 1. Probeer een foto te maken van de persoon of het kenteken. 2. Bel 112 en maak melding van de situatie. 3. Loop naar de dichtstbijzijnde winkelier, doe je verhaal en app de foto’s door. De winkelier plaatst het daarna op een centrumapp voor ondernemers, zodat iedereen op de hoogte is en extra goed oplet. Het lijken drie heel makkelijke stappen, maar soms gaat het zo snel, dat je het wellicht vergeet. Daarom hangen winkeliers posters in de etalages om je er aan te herinneren. Hulp inroepen van anderen mag natuurlijk ook.

Lokfiets
De politie heeft twee lokfietsen ingezet. Op twee plekken in het dorp staat een elektrische fiets met daarin een zendertje. Wanneer de fiets in beweging komt, krijgt de centrale een melding en komt de politie in actie. Op deze manier hoopt de politie de fietsendieven in de kraag te grijpen. Ook rijdt de politie met regelmaat door het centrum om een oogje in het zeil te houden. Wanneer een melding wordt gedaan bij 112 zullen ze zo snel mogelijk ter plaatse zijn om te helpen.

De politie en de centrumondernemers slaan op deze manier de handen ineen om het probleem aan te pakken. De hulp van burgers is daarbij essentieel. Op deze manier moet het centrum van Sint-Oedenrode weer veilig worden om met de fiets even te gaan winkelen.