Een actiefoto van afgelopen weekend.
Een actiefoto van afgelopen weekend. Foto: MikeDeHigh.com

VDZ Racing tweede in GR Yaris Challenge

Sport

Twente - De Tech Twente Rally stond afgelopen weekend op het programma, wat door het cancellen van de Drenthe Rally ineens de laatste rally van het seizoen bleek te zijn. In een sterk deelnemersveld werd door VDZ Racing, met Roel van der Zanden en Gijs Boom een 21e plaats behaald, en de 2e plaats in de GR Yaris Challenge achter Yannick Vrielink maar voor Niek Oude Luttikhuis die van de gelegenheid gebruik maakte om in een Pro-versie van de Yaris uit te komen. Dankzij het ontbreken van concurrent Eertink en het uitvallen van Arendsen Racing was de weg vrij naar de 2e plaats in de GR Yaris Challenge achter Yannick Vrielink, die de Pro- en Algemeen-klasse wint over seizoen 2023. Winst in het kampioenschap “standaard GR Yaris” was er dus voor VDZ Racing!

De Twente Rally was een ware veldslag voor veel equipes. Op de zaterdagavond waren er al flink wat equipes die in de problemen kwamen, met als dieptepunt een crash van BMW-equipe Kamper en Borkent waar flink wat hulptroepen voor moesten uitrukken. Waar er oorspronkelijk 4 proeven gepland stonden, werd de boel na 1 doorkomst stilgelegd, geholpen door het feit dat veel equipes wilden stoppen uit solidariteit. Op de zondag stonden er echter nog genoeg klassementsproeven op het programma voor een mooie rally.

Roel en Gijs starten op de eerste klassementsproef zeer sterk. Ook al was het maar een korte proef, ze zaten er meteen bovenop met een scherpe tijd. Op de tweede proef kwam de equipe echter in een weiland terecht. Kostbare tijd werd verloren maar de weg kon vervolgd worden. Op zondag was het wederom tijd voor een aantal klappers, waaronder ook Arendsen Racing. Roel en Gijs kwamen als eerste aan en zijn ook meteen gestopt en uitgestapt om te kijken of hulp nodig was. De heren kwamen er relatief OK vanaf met vooral veel spierpijn. Gedurende de wedstrijd was het vooral een spannende strijd met Niek Oude Luttikhuis en Wilbert van den Burg en tot de uitval met Arendsen. Met de standaard Yaris GR werden hier en daar toch mooie speldenprikjes uitgedeeld met competitieve tijden en aan de finish was VDZ Racing toch mooi sneller dan de veel competitievere Pro-versie van de Yaris in handen van Oude Luttikhuis. Zo werd het 2e seizoen in de GR Yaris Challenge wederom besloten met de 2e plaats in de Challenge door vooral constant te presteren en wedstrijden te finishen. Kampioen Yannick Vrielink was uiteraard het hele seizoen een klasse apart en sleepte naast de GR Yaris Challenge ook de Nederlandse Rally Titel binnen (voor niet-R5/Rally2-auto’s).

Roel: “Het was echt een pittige Twente Rally, daarom ben ik blij dat we gewoon hier aan de finish staan. Dat we met deze 2e plaats ook meteen de 2e plaats in de GR Yaris Challenge van dit seizoen pakken, is echt de bekroning op een mooi seizoen waarin we flinke stappen gezet hebben. Als je nu ook naar de KP-tijden kijkt, kunnen we hier en daar toch best meekomen met de snellere Pro-versies. Voor ons voelt het dan ook een beetje als “Kampioen van de standaard GR Yaris Challenge” en met die gedachte gaan we de winterstop tegemoet. Ik wil Gijs bedanken voor het mooie jaar wat we gedraaid hebben en uiteraard het complete serviceteam wat er toch weer elke keer voor zorgt dat wij netjes voor de dag kunnen komen. Dank ook aan alle marshalls, organisatoren en de vele vrijwilligers die er met zijn allen een mooi rallyseizoen van hebben gemaakt.”