v.l.n.r.: Jan van der Aa, Tom van den Brand, Gerrit Swinkels, Toon Relou, Gerard Kluijtmans, Ad van Aarle
v.l.n.r.: Jan van der Aa, Tom van den Brand, Gerrit Swinkels, Toon Relou, Gerard Kluijtmans, Ad van Aarle

Koning bij handboogschutterij Nijnsel

Sport

Sint-Oedenrode - Handboogschutterij Sint Antonius heeft sinds zaterdag 21 januari weer een koning. Gerrit Swinkels verlengde met rake scores de koningstitel. Toon Relou zag zijn sterke scores in de voor- en afvalronden uiteindelijk beloond met de titel van prins. Gerard Kluijtmans eindigde ridderlijk op de derde plaats.

Tom van den Brand viel weliswaar buiten de koninklijke prijzen, maar vanwege zijn vierde plaats ontving hij de wisselbeker van camping 'Het Vressels Bos'. Jan van der Aa had sinds anderhalf jaar zijn recurveboog omgewisseld voor een door collega schutter Ad van Aarle gemaakte houten longbow. Zijn 144 punten bezorgden hem de titel van nar. Ad van Aarle werd na zijn strijd met Theo Sanders uitgeroepen tot wijze 'senator van het jaar'

Na de voorronde van dertig pijlen stond keizer Johan Schepers ruim op de eerste plaats met 288 punten, gevolgd door Toon Relou 214, Gerrit Swinkels 213, Riky van Acht 212, Gerard Kluijtmans 211, Tom van den Brand 203, Jan Nolle 171, Jan van der Aa 171. In de daar op volgende afvalronden was het voor iedere schutter erop of eronder. Wie de laagste score had, moest de strijd verlaten. Dat overkwam Jan Nolle en Riky van Acht. De vier overgebleven schutters streden voor een finaleplaats. In de halve finale gaven Gerard Kluijtmans en Toon Relou elkaar niet veel toe. Zij hadden de volle vijf sets nodig voor de zes noodzakelijk setpunten. Uiteindelijk ging Toon met de eer strijken. In de andere halve finale was Gerrit Swinkels de meerdere van Tom van den Brand. Tom was daarna ook niet meer opgewassen tegen Gerard Kluijtmans die met 6 tegen 2 de strijd in zijn voordeel besliste. Tegen de scores van Gerrit Swinkels was Toon Relou tenslotte niet opgewassen. Johan Schepers liet vervolgens duidelijk zien, dat men van goede huizen moet komen om boven zijn scores van 28, 28 en 29 uit te komen. Hij behield de keizerstitel, want koning Gerrit Swinkels was nu duidelijk de mindere.