v.l.n.r Arthur Rijken, Lies Termeer, Trudy van Houten, Arni Bunnik Marianne Bruin en Guusje van Bavel.
v.l.n.r Arthur Rijken, Lies Termeer, Trudy van Houten, Arni Bunnik Marianne Bruin en Guusje van Bavel. Foto:

Ook Meierijstad zet Fairtrade op de kaart

Zorg en Welzijn

Meierijstad - Zoals elke Fairtrade Gemeente (inmiddels 80 in Nederland) heeft ook Meierijstad een Fairtrade Werkgroep. Deze werkgroep voert al verschillende jaren een campagne om fairtrade producten onder de aandacht van inwoners te brengen. Behalve de gemeente zelf zijn er inmiddels in Meierijstad verschillende winkels, bedrijven, sportclubs en maatschappelijke organisaties die Fairtrade producten gebruiken of verkopen. In de nationale Fairtradeweken in voor- en najaar dragen supermarkten altijd een extra steentje hierin bij.

In Azie, Afrika en Zuid-Amerika werken veel boeren met hun kinderen op hun kleine koffie-, thee-, cacao- of bananenplantages of werken bij grootgrondbezitters. Ze verdienen er een hongerloon en komen niet vooruit. De wereldwijde Fairtrade beweging doorbreekt deze situatie. Geen kinderarbeid, een eerlijker prijs voor de producten en voorlichting over milieusparende productie zijn enkele belangrijke kenmerken van Fairtrade. Een fairtrade product is altijd voorzien van het Fairtrade logo. Meer info hierover zie www.fairtradenederland.nl.

Terugblik op acties in 2023
Dankzij de financiële ondersteuning door gemeente Meierijstad hebben ze de volgende acties op touw kunnen zetten:
- In de voorjaars Fairtrade week ging de werkgroep de markten op in Rooi en Schijndel voor een passanten-enquête naar kennis over Fairtrade en duurzaamheid. Vragen zoals: Vind je Fairtrade door bedrijven vanzelfsprekend? Het standpunt van Fairtrade kwam daarna ook ter sprake.
- De voorzitter gaf een gastles op scholen over fairtrade, duurzaamheid en lokale producten. Hieraan werd een workshop verbonden die bij de Helden van Kien plaatsvond. In hun biologische groentetuin viel er voor de leerlingen volop te bekijken en te proeven. Ze kregen alle gelegenheid om vragen te stellen aan de enthousiaste tuinmannen. In de keuken kregen de kinderen te horen hoe de kok de fairtrade en biologische groenten en kruiden omtoverde tot lekkere gerechten. Tot slot werden de kinderen zelf aan ‘t werk gezet in de Vlaamse schuur. Met als resultaat een rijkgevulde sandwich van streekproducten.
- In juni nam de werkgroep deel aan 1 Ander Festival en aan het Pop and Colour festivalEnkele leerlingen van het Elde College staken ook hun handen uit de mouwen en vervulden zo een deel van hun maatschappelijke stage. In de kraam trok de sappentrapper veel aandacht. De jeugdige trappers wisten van een fairtrade banaan en een lokale appel een welkom sapje bij elkaar te trappen.
- In samenwerking met Omroep Meierij presenteren we met regelmaat het kookprogramma SMEK (smullen met eerlijke kost).

Oproep aan bedrijven en organisaties
Aan bedrijven en organisaties doen ze graag het verzoek ook mee te werken aan de campagne. Daarvoor hoeft zeker niet de gehele inkoop op z’n kop gezet te worden. U doet als bedrijf en organisatie al mee door minimaal fairtrade koffie en thee te schenken in uw kantine. Voor meer informatie kunt u terecht bij voorzitter Arthur Rijken, fairtrademeierijstad@gmail.com. 

Oproep vrijwilligers
Fairtrade Meierijstad is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Draag je Fairtrade een warm hart toe? Wil je meewerken aan acties of berichtgeving of heb je interesse in een bestuursfunctie? Je bent zeer welkom. Laat het even weten aan de voorzitter.

Komen we vooruit?
Niet alleen in Meierijstad neemt de belangstelling voor eerlijke producten toe, ook in de andere Fairtrade Gemeentes is dat te zien. In 2022 steeg de verkoop van producten met het Fairtrade keurmerk op de Nederlandse markt met 6% t.o.v. 2021. In food producten was de stijging 8%. Maar Fairtrade is nog ver weg van wat de norm zou moeten zijn. Campagne voeren blijft daarom van groot belang.
www.fairtradenederland.nl