v.l.n.r.: ze zussen Pieternel (l) en Annemieke (r) met moeder Corry van der Vleuten (2e van links) en vrijwilligster Niky Gordijn.
v.l.n.r.: ze zussen Pieternel (l) en Annemieke (r) met moeder Corry van der Vleuten (2e van links) en vrijwilligster Niky Gordijn. Foto: Jeroen van de Sande

Thuis in Rooi op twee nieuwe locaties

Zorg en Welzijn

Sint-Oedenrode - Thuis in Rooi is al enige tijd op zoek naar een nieuwe locatie. De vaste bezoekers maakten zich al zorgen dat dit niet zou gaan lukken, maar vorige week dinsdag kon er een vreugdedansje worden gemaakt. De gemeente liet weten dat Thuis in Rooi tijdelijk gebruik mag maken van het voormalige café ’t Kerkpleintje aan de Heuvel in Sint-Oedenrode. Daarnaast wordt de vrijwilligersorganisatie ook nog zichtbaar op een andere plek.

Door: Caroline van der Linden

Bekend was dat de organisatie de tijdelijke plek in het oude Rabobankkantoor per 1 augustus zou moeten verlaten. In samenspraak is deze datum vastgesteld, midden in de zomer, zodat mensen elkaar toch nog buiten zouden kunnen ontmoeten. Zodra dit was vastgelegd, zijn de initiatiefneemsters en tegelijkertijd enthousiaste zussen, Annemieke en Pieternel van der Vleuten, samen met de gemeente en zelfs met hulp van hun eigen vrijwilligers, direct op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Een paar maanden hebben ze gezocht, waarbij verschillende opties zijn gepasseerd, maar vaak te duur waren. Een structurele oplossing was moeilijker gevonden, dan gedacht. Met deze tijdelijke oplossing is iedereen die verbonden is met de organisatie dan ook reuze blij, want het succesvolle initiatief kan immers doorgezet worden.

Afgelopen vrijdag zijn de deuren van Thuis in Rooi in het oude Rabobankgebouw gesloten en de verwachting is dat ze half oktober weer open zullen gaan op de nieuwe locatie op Heuvel 8. Doordat de eigenaar van het pand bereid is wat water bij de wijn te doen, de initiatiefneemsters zelf gekeken hebben wat ze kunnen en de gemeente het initiatief financieel ondersteunt, is dit mogelijk. Voor veel inwoners is het van grote meerwaarde en er is sprake van volledige burgerparticipatie, waardoor de gemeente aangeeft ervoor te zorgen dat de activiteiten voor nog minstens een jaar doorgezet kunnen worden en daarna samen verder te kijken naar de mogelijkheden. Deze tijd is erg waardevol voor de voortgang, maar betekent ook dat de zussen Van der Vleuten samen met de gemeente de tijd hebben om op zoek te gaan naar iets structureels. “Omdat het tijdelijke pand eerst verbouwd moet worden, wordt er gebruik gemaakt van deze gelegenheid om er direct een invalidetoilet in te maken, wat op dit moment in het centrum echt een gemis is, omdat men daarvoor nu alleen bij Odendael terecht kan. Dat dit binnenkort ook in het centrum ter beschikking is, zal van grote meerwaarde zijn”, zegt Annemieke. “We gaan overigens niet alleen gebruik maken van het voormalige café”, vult Pieternel enthousiast aan. “We gaan een soort speelgoedwinkel opzetten, in een gedeelte van het voorportaal van onze Martinuskerk, waar kinderen speelgoed kunnen kopen met muntjes. De rijkere kinderen leveren daar hun speelgoed in en de armere kinderen krijgen via zorginstellingen/basisscholen discreet hun muntjes om daar iets te gaan kopen. Het gaat om nieuw of zo goed als nieuw speelgoed.”

Het is weer één van de talrijke initiatieven waarover de twee zussen enthousiast vertellen. Zo zijn ze ook bezig met een webpagina met de naam ‘Roois Moois’, waar alle Rooise mensen zelfgemaakte spullen op aan kunnen bieden, waarvan een kleine bijdrage naar het gemeenschapshuis gaat. En niet te vergeten de yoga op zondagochtend en de inloop met afgevaardigden van Welzijn de Meierij en de gemeente, waar burgers met hun vragen terecht kunnen. Bijna te veel om op te noemen. Toch zijn er nog twee initiatieven meer die niet ongenoemd mogen blijven, zoals het succesvolle idee van de aanschuiftafel. “We hebben verschillende kookteams, dat zijn tweetallen die graag koken. Ze kijken zelf wat ze willen bereiden en één keer per week kunnen alleenstaanden voor een klein bedrag aanschuiven om met elkaar te eten. Op deze manier eten ze niet altijd alleen. Hiervoor wilden we dolgraag een mobiele keuken, eentje die we mee kunnen nemen als we wisselen van locatie”, vertellen de dames. “Dankzij de sponsoring van Van Kuringe Adviesgroep hebben we dit kunnen bewerkstelligen. Afgelopen woensdag werden we verrast met het geweldige nieuws dat het gelukt was. Hier zijn we enorm dankbaar voor, want samen gezellig kunnen eten is ook weer iets wat mensen enorm verbindt. Daarnaast heeft Thuis in Rooi wekelijks een activiteit genaamd ‘Tijd voor krijt’, daar werd eerder al over geschreven door DeMooiRooiKrant. Al met al mogen de initiatiefnemers enorm trots zijn op de totstandkoming van Thuis in Rooi. “En wat we nog even kwijt willen”, zeggen ze met nadruk, “Wij zijn dan misschien de initiatiefnemers, maar het hele concept wordt compleet gedragen door onze eigen inwoners. Zo hebben we afgelopen woensdag al onze vrijwilligers bedankt, inmiddels al zo’n dertigtal, die allemaal spontaan werden verrast doordat er opeens een compleet gesponsorde kipwagen van Kipidee voor de deur stond, waardoor iedereen heerlijk gegeten heeft. Geweldig toch dat één van onze eigen burgers hier mee komt. Puur doordat hij iets voor een ander wil doen”, glunderen ze beiden.