Afbeelding

Een nieuw doel: Ook kleine bedrijven doel van cyberaanvallen

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Waar hackers er voorheen vooral voor kozen om de grote bedrijven aan te vallen, zien we tegenwoordig steeds vaker dat ook kleine bedrijven het doelwit van cyberaanvallen zijn. Uit onderzoek van AON verzekeringen blijkt zelfs dat een cyberaanval een bedrijf gemiddeld €270.000 kost! Zeker voor kleine bedrijven kan dit het verschil zijn tussen het bedrijf laten voortbestaan of een faillissement.

Ook voor kleine bedrijven is het belangrijk om zich goed te beschermen tegen cyberaanvallen. Hieronder geven we je een aantal tips en tricks hoe je dit het beste kunt aanpakken.

  1. Installeer een VPN op je router

De eerste en misschien wel belangrijkste maatregelen voor kleine bedrijven is om gebruik te maken van een VPN. Officieel luidt de VPN betekenis als volgt: Virtual Private Network. De belangrijkste component in deze is het ‘Private’ gedeelte. Met een VPN zet je namelijk een volledig privé netwerk op waar alleen jij gebruik van kunt maken. Met een VPN profiteer je van de volgende voordelen:

  • Waar je ook bent verbinding maken met de server van het bedrijf;
  • Veilig bestanden uploaden en downloaden;
  • Het verbergen van je IP-adres; 
  • Voorkomen van datalekken door hackers.

Het advies is om een VPN te installeren op je router. In dat geval worden namelijk alle apparaten die met deze router zijn verbonden, beschermd. Let er wel goed voor op dat je router deze mogelijkheid ook moet ondersteunen. Lees daarom goed de specificaties van de router door als je deze aanschaft.

  1. Gebruik een wachtwoordmanager

Een andere belangrijke maatregel is het gebruiken van een wachtwoordmanager. Uit onderzoek van NPO Radio 1 blijkt dat maar liefst 60% van de Nederlanders altijd hetzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende accounts. Het grote risico hiervan is natuurlijk dat al je accounts gevaar lopen als je wachtwoord wordt gehackt. Een wachtwoordmanager kan in dat geval een oplossing bieden.

Bij een wachtwoordmanager gebruik je namelijk één ‘Master-wachtwoord’, waarmee je toegang krijgt tot al je andere wachtwoorden. Deze wachtwoorden kun je eenvoudig in een virtuele kluis opslaan. Doordat je deze hier kunt opslaan, hoef je ze ook niet te onthouden en hoef je dus ook niet voor elk account hetzelfde wachtwoord te gebruiken.

Een ander voordeel van een wachtwoordmanager is dat je hiermee ook wachtwoorden kunt genereren. Waar veel mensen nog kiezen voor een wachtwoord met een woonplaats, geboortedatum, naam of favoriete huisdier, genereert een wachtwoordmanager een volledig willekeurig wachtwoord met cijfers, letters en speciale tekens. Hierdoor is het wachtwoord veel moeilijker te hacken dan wanneer je altijd hetzelfde wachtwoord gebruikt.

Investeer in een virusscanner
Ook een virusscanner is een goede investering voor kleine bedrijven. Een virusscanner scant allereerst je computer en bekijkt of er virussen op aanwezig zijn. Deze scans worden op de achtergrond gedraaid, zodat je zelf niet vergeet om de scans aan te zetten. Kom de virusscanner iets verdachts tegen, dan zijn er drie verschillende mogelijkheden:

- Het bestand met het virus wordt hersteld;

- Het bestand met het virus wordt in de wacht geplaatst om verder onderzocht te worden;

- Het bestand wordt verwijderd.


Een groot voordeel van een virusscanner is dat deze gebruik maakt van een zwarte lijst. Hier worden continu nieuwe virussen aan toegevoegd waarop de virusscanner gaat checken. De bestanden op je computer worden met deze lijst vergeleken en mocht er een virus op staan, dan wordt een van bovenstaande maatregelen gehanteerd.

Update je apparaten

We snappen dat het updaten van je apparaten nooit goed uitkomt, is het toch te adviseren om dit zo snel mogelijk te doen. Zodra een ontwikkelaar met updates komt, zitten hier vaak ook veiligheidsupdates bij. Deze updates zorgen ervoor dat je apparaat moeilijker te hacken is. Als je deze vergeet te installeren of simpelweg blijft uitstellen, loopt je apparaat na verloop van tijd een veiligheidsrisico.

Hackers gaan dan namelijk kijken welke verbeteringen zijn doorgevoerd. Zodra ze dit weten, gaan ze een virus ontwikkelen dat gebruikt kan worden tegen mensen die deze updates nog niet geïnstalleerd hebben. Op die manier proberen ze dan toegang te krijgen tot jouw persoonlijke gegevens. Niet alleen kunnen de gegevens van je personeel gevaar lopen, maar ook gegevens van klanten lopen hierdoor gevaar.

Het is dus belangrijk om te investeren in maatregelen die cyberaanvallen kunnen voorkomen. Niet alleen kan het jou als ondernemer duur komen te staan, maar ook je klanten en partners kunnen er last van krijgen. Investeer daarom in een goede VPN en een virusscanner, maar vergeet ook niet om je apparaten regelmatig te checken op updates en een wachtwoordmanager te gebruiken voor al je wachtwoorden!