Rene van de Laar.
Rene van de Laar.

René van de Laar: “Kansen in het buitengebied”

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Makelaar René van de Laar is er van overtuigd. Er liggen volop kansen in het buitengebied van Meierijstad. Zijn makelaarskantoor is al tientallen jaren toonaangevend en ook op dit gebied is Van de Laar en zijn team gespecialiseerd. De Rooienaar vertelt over die kansen en dat is reuze interessant.

“Veel boeren worden vrijwel gedwongen om te stoppen. Door constant veranderende regulering en door de stikstofcrisis. In 2016 stonden in Nederland ca. 10 miljoen m2 agrarische bedrijfsgebouwen leeg. Tot 2030 komt daar ca. 16 miljoen m2 bij (waarvan 0,5 miljoen in Meierijstad)!”, merkt Van de Laar op. Dat moet allemaal een nieuwe bestemming krijgen en aangezien de gemeente verantwoordelijk is voor een goede ruimtelijke ordening ligt daar de bal. Van de Laar: “Gezien het landelijke woningtekort is er behoefte aan een vernieuwde visie op de woningmarkt en een positieve houding van de gemeente voor herbestemming. Aangezien het landelijke woningaanbod opdroogt (halvering aanbod 2021 t.o.v. 2020) is het belangrijk om nu te schakelen.”

Gelukkig gaat de wet een handje helpen. Vanaf 1 juli 2022 komt er een nieuwe Omgevingswet. Volgens Van de Laar is dat een nieuwe visie die kansen biedt. “Het gaat van ‘nee, tenzij’, naar een ‘ja, mits’ benadering. Dat wil zeggen dat alle partijen open staan voor een oplossing van het probleem leegstand. We moeten voorkomen dat het buitengebied gaat bestaan uit verlaten en vervallen gebouwen die enorm versnipperd liggen. Het buitengebied als vruchtbare bodem voor startups, ook daarin zien wij veel kansen.”

Volgens het makelaarskantoor zijn mensen bereid te betalen voor meer ruimte en het valt op dat steeds meer mensen vanuit de Randstad naar deze omgeving komen. “Ca. 50% van de kijkers bij landelijke woningen in Meierijstad komen uit de Randstad of van ver buiten de regio. Ook onder de lokale bevolking is er een enorme groep mensen die de stap naar meer ruimte wil maken. Dat vraagt om een gebiedstransformatie, want dat zou extra kwalitatieve woningen creëren en een grotere afstand tot actieve agrarische bedrijven. Voor iedereen een win-win dus!”, zegt de makelaar tot slot.

Makelaardij Van de Laar is gevestigd aan de Borchgrave 43 in Sint-Oedenrode. Contactgegevens: www.vdlaar.nl, info@vdlaar.nl, tel; 0413-472118. Meer info? Loop gerust binnen!