Guus en Yvonne in de praktijk.
Guus en Yvonne in de praktijk. Foto: Jos van Nunen

“Bij iedereen zien we vooruitgang”

Zakelijk Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - De gevolgen van Corona werken door in de maatschappij. Van de tienduizenden besmette personen zijn er altijd die de macabere dans niet ontspringen. Ze overlijden… óf ze ervaren (flinke) lichamelijke en geestelijke klachten. Psychologen merken een toename van een nieuwe klantenstroom. Dat is bij de fysiotherapeut niet anders. Daarom heeft praktijk Fysiorooi uit Sint-Oedenrode twee mensen opgeleid als Corona-expert: Guus van Uittert en Yvonne Sijbers. Ze nodigden me uit voor een kop koffie, want het is belangrijk voor mensen met klachten om te weten dat hulp in de buurt is.

Door: Jeroen van de Sande

Getooid met mondkapje loop ik bekend terrein op. Ik ben er namelijk als cliënt geweest (gelukkig voor slechts een voetblessure) en weet dus dat ik vriendelijk word ontvangen. Ditmaal zie ik aan de ogen een vriendelijke begroeting, want ook Yvonne en Guus dragen mondbedekking. Het is al lang geen stoorzender meer en vooral in een praktijk is het hartstikke nodig. Guus en Yvonne zijn met heel andere Coronazaken druk doende. Ze willen zo goed mogelijk (ex)patiënten helpen om er weer bovenop te komen.

“De laatste maanden komen er veel coronapatiënten bij. Patiënten vertonen verschillende symptomen. Verzwakking, vermoeidheid en het verlies van spierkracht spelen vaak een grote rol. Los van de fysieke klachten kunnen er ook mentale problemen ontstaan. Door de vaak complexe problematiek werken wij multidisciplinair”, vertelt Guus. “We doen dat samen met een logopedist, diëtist, ergotherapeut en POH’er GGZ. Dat is een sterk netwerk met korte lijnen. Alles gaat in goed overleg met de cliënt.” Bij Fysiorooi weten ze inmiddels dat het moeilijk te zeggen is hoe lang een revalidatieproces duurt. Corona is een grillige ziekte met veel verschillende uitwerkingen, per persoon weer anders. “Het is een revalidatie op maat, maar bij iedereen zien we vooruitgang”, spreekt Guus hoopgevende woorden. “Tijdens de therapieën zien we de mensen opleven. Het resultaat is op enig moment zichtbaar. Mensen krijgen meer energie en bouwen weer conditie op”, voegt Yvonne toe. Samen met Guus volgde ze een cursus om meer te weten te komen over coronapatiënten en hoe hen het best te behandelen. “Er komt alleen maar informatie bij, want de wetenschap weet nog betrekkelijk weinig van de ziekte en de gevolgen ervan.”

De behandelingen worden bij Fysiorooi 1 op 1 gedaan. “We weten dat mensen dat als zeer prettig ervaren”, zegt Guus. “Wij kiezen er voor om niet in groepen te trainen, waardoor een cliënt de volledige aandacht krijgt.” Wat ook goed is om te weten voor (ex)coronapatiënten, is dat ze vanuit de basisverzekering vijftig behandelingen vergoed krijgen. Mochten de klachten er dan nog steeds zijn, dan staan er nog eens vijftig behandelingen op de rol bij een longspecialist.

Yvonne en Guus hebben de afgelopen maanden vele behandelplannen samengesteld. Ze spreken betrokken over hun cliënten en bekommeren zich iedere dag over hen. Alles doen ze er aan om de pechvogels weer naar het oude niveau te tillen. Guus: “Dat doen we met balansoefeningen, conditieopbouw, krachtoefeningen en ademhalingstechnieken. We bouwen het langzaam op, verantwoord. Soms is er een terugslag. Dat is heel normaal, maar uiteindelijk komen we waar we willen zijn.”

Na een half uur zit mijn tijd erop. Guus en Yvonne merken weer een toename van mensen met coronaklachten en moeten weer aan de slag. Nou ja, moeten, zeg maar willen, want ze zijn erg gedreven om ‘hun’ mensen klachtenvrij te krijgen. Dat wil je als cliënt als eerste, een behandelaar die echt om je geeft. Bij Fysiorooi is dat zo.

Fysiorooi – Neulstraat 23 – tel: 0413-473196 – www.fysiorooi.nl