Het team van Amigos en Amigos met eigenaren Bart (l) en Paul.
Het team van Amigos en Amigos met eigenaren Bart (l) en Paul. Foto: Jeroen van de Sande

Altijd open voor veranderingen

Zakelijk Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - Ze zijn al heel lang vrienden en nu 12,5 jaar ‘amigo’s.’ Zo begroetten Bart Passier en Paul van den Biggelaar elkaar in de kroeg en op feestjes. Daar ontstond het idee van een eigen kledingzaak. “Ik weet nog precies hoe ik voor de eerste keer de sleutel omdraaide in ons pand aan het Kofferen”, blikt Paul terug. Zelf weet ik ook nog goed dat ik er als klant kind aan huis was. En nog steeds ben overigens. Zo zijn er veel met mij. Voor deze jubileumtekst duik ik voor de 753e keer de winkel in, op zoek naar de eigenaren, voor het 753e kopje koffie, want die is er altijd warm.

Door: Jeroen van de Sande

Dit keer geen breed lachende Bart voor mijn neus, of een vriendelijk kijkende Paul, maar de dames Helma, Yvon en Elke. Een charmant ontvangstcomité dat door de mannen is opgetrommeld om op de foto te gaan. Amigos is allang geen mannendomein meer. Sinds enkele jaren zijn ook de amigas welkom. “Dat hebben we altijd in ons hoofd gehad, vanaf dag 1”, verklapt Bart. “Uiteindelijk hebben we de stap genomen en daar zijn we erg blij mee.” Die koerswijziging ging gepaard met een nieuwe huisstijl, klaar voor de toekomst. Dat past bij de heren, ze denken altijd vooruit om hun zaak draaiende te houden. De webshop die dit jaar is opgetuigd, is daar een goed voorbeeld van.
Ondanks de veranderingen is de klassieke ‘amigo’s-sfeer’ nooit verdwenen. Bart en Paul hebben altijd ruimte voor een gastvrij ontvangst, mét kopje koffie voor de liefhebber. Ondertussen driftig adviserend welk kledingstuk het beste bij je past. De dames Elke, Helma en Yvon nemen die rol over wanneer ze in de zaak zijn. “En eerst ook Jolanda, zij was een topper. Helaas is ze ons ontvallen”, stipt Bart de zwartste periode van zijn winkel aan.
Meer dan een jaar trokken de modeliefhebbers er voor uit om hun zaak op poten te zetten. Met behulp van professioneel ontwerper Hennie Bouwe werkten ze aan een strakke huisstijl en om inspiratie op te doen bezochten ze winkels in de regio. “Ook legden we contact met onze favoriete merken en eigenlijk kregen we ze allemaal in onze winkel. Met de meeste merken werken we nog altijd samen. We kunnen zeggen dat onze klanten nog steeds vinden wat ze zoeken. Van jonge gasten tot de wat oudere klant. Dat is mooi om te zien”, is Paul terecht trots. Soms kregen ze ook onuitgenodigde gasten binnen. Een aantal keer is er ingebroken. In het pand aan het Kofferen en ook in de winkel aan de Heuvel. Bart: “Dat hakte er iedere keer in, maar we laten ons niet uit het veld slaan.”
Corona is nog zo’n enorme stoorzender gebleken. Het was wekenlang muisstil in de winkelstraat en dus ook bij Amigos & Amigas. Inmiddels draait de winkel weer naar tevredenheid, maar het zal hoe dan ook een moeizaam jaar blijven. “Gelukkig hebben we veel vertrouwen van onze vaste klanten”, zegt Bart. “Dat die al die jaren terug zijn blijven komen, heeft mede bepaald dat we er nog zijn. We willen dan ook iedereen enorm bedanken voor het vertrouwen.” Vaak zijn de rollen ook omgedraaid. Bart en Paul hebben veel Rooise verenigingen gesteund middels sponsoring. “Zo doen we ook iets terug voor de maatschappij”, luidt hun gedeelde mening.

Toen de winkel 12,5 geleden geopend werd, hielp een feestje met het inluiden van een tijdperk. Door corona kunnen de mannen daar helaas niet met veel mensen op proosten. Dat plan blijft nog wel in de pijpleiding, wachtend op een uitbarsting. Ondertussen vieren ze het feestje samen. Ze zijn vooral trots op het feit dat ze na al die jaren nog steeds fijn samenwerken. “Dat is echt goud, dat zie je lang niet overal”, weet Bart.

Wil je kans maken op een kledingset t.w.v. €150,-? Knip dit artikel uit DeMooiRooiKrant en lever in bij Amigos & Amigas!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding