Afbeelding

RKS advies maakt de wereld van asbest minder complex

Zakelijk Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - Ik stuur het MooiRooi-busje onder een pak donkere wolken naar de Airborneweg, precies op de grens van Son en Breugel en Sint-Oedenrode. Er staat me een interessant onderwerp te wachten, want ik ben uitgenodigd door RKS advies asbestinventarisatie. Ik bedenk me dat het behalve interessant óók een complex item is. Er wordt zoveel gezegd, geschreven en gewaarschuwd over asbest dat bijna niemand meer weet hoe het echt zit. Behalve Jacques en Annemiek Rooijakkers dan, zij zijn op de hoogte, zij begeven zich immers dagelijks in deze dynamische asbestwereld.

Door: Jeroen van de Sande

Warempel, ik ken de vriendelijke gezichten. Ze zullen vast een keer bij ons in de krant hebben gestaan en dat klopt… Niet als agrariërs (samen runnen ze deels ook nog een boerenbedrijf), maar als wielrenner voor het goede doel. Natuurlijk babbelen we daar over en de hoogste bergen van Europa komen vliegensvlug voorbij. Toch schuif ik niet aan om het over het dak van Europa te hebben, maar over daken in deze verre regio. “We hebben een agrarisch bedrijf, maar weten dat er geen opvolging zal komen. Daarom hebben we ons laten omscholen tot Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA) en Asbestdeskundige (ADK) ”, begint Jacques het zakelijke gedeelte. “We wilden samen een nieuwe uitdaging aangaan. We zijn goed op elkaar ingespeeld en we weten wat we aan elkaar hebben, omdat we al jaren samen ondernemen.” Jacques is degene die naar de klanten toegaat, monsters neemt, foto’s maakt en adviseert. Zijn vrouw Annemiek regelt de binnendienst en maakt de asbestinventarisatierapporten tot een kloppend geheel.
Op de website van RKS advies staat duidelijke taal: ‘We bieden u de mogelijkheid om op een praktische, duidelijke en efficiënte wijze de asbest in bouwwerken en objecten in beeld te brengen. Naar behoefte van onze opdrachtgevers inventariseren wij asbesttoepassingen voor particulieren, agrarische en industriële bedrijven, woningbouwverenigingen en gemeenten. We verwerken deze in duidelijke, overzichtelijke rapportages. Deze rapportages kunnen binnen 24 uur aangeleverd worden wanneer dit gewenst is.’ Het omschrijft exact wat het echtpaar doet. Maar wanneer moet je een asbestsanering eigenlijk aanvragen? “Een asbest inventarisatie wordt gevraagd in de sloopmelding als het gaat om renovatie of sloop van gebouwen ouder dan 1994. Daarnaast wordt geadviseerd een asbestinventarisatie uit te laten voeren bij aankoop van een woning of een bedrijfspand”.

Een uitleg die staat als een huis, maar dit kan ook op een website staan van een landelijk asbestadviesbureau. Ik voel méér als ik bij deze twee ondernemers aan tafel zit. Ik voel vertrouwen en betrokkenheid. “We zijn goed toegankelijk en benaderbaar, 24 uur per dag als het moet. Dat zijn we gewend uit het agrarische leven”, zegt Annemiek. Haar man vervolgt direct. Bij ons zijn de lijnen kort. Je krijgt meteen diegene te spreken die zowel het onderzoek op locatie heeft gedaan als wel de rapportage heeft samengesteld. We kunnen op deze manier snel en efficiënt reageren. Een onvoorziene situatie moet er zo min mogelijk oponthoud opleveren. Wij staan er wanneer het nodig is. Als mensen een vraag hebben of ergens aan twijfelen dan bellen ze. Dat vind ik ook het mooiste, advies en begeleiding is een belangrijk onderdeel van ons werk.

Ze hebben keihard moeten leren om de nodige certificaten te halen. Asbest is op zich zelf al een hele studie en de regelgeving is ook een papieren tijger. Daarnaast zit de overheid er bovenop of alles correct verloopt en er geen frauduleuze handelingen plaatsvinden. “We krijgen vaak controle, maar dat vinden we niet erg. Alles is op orde, dus ze zijn van harte welkom.”

Zo zijn Annemiek en Jacques veel meer dan adviseurs. Ze zijn ook nog klankbord, verlengstuk en expert. Dus als je wilt weten hoe de wereld van asbest écht in elkaar zit… Ga dan niet Googlen, maar bel met RKS advies asbestinventarisatie. Zij maken het minder complex. www.rks-advies.nl