Logo mooirooi.nl
Ad van der Aa   | Fotonummer: 18cb2c
Ad van der Aa
Op de koffie bij...

"Het wordt tijd voor andere dingen"

  Zakelijk

Sint-Oedenrode - Terwijl ik de voorruit van mijn auto ijsvrij aan het maken ben, denk ik aan de bijzondere 'Op de koffie bij' die over een minuut of vijf gaat volgen. Normaal gesproken schrijf ik dit artikel met het uiteindelijke doel om meer klandizie te generen. Dat wordt in dit geval anders. Ad van der Aa heeft  aangegeven dat hij gaat stoppen met zijn juridisch adviesbureau. Een 'Op de koffie bij' met een andere insteek dus…

Mijn handen zijn nog koud van het krabben als ik het kantoor van Ad aan de Lindendijk in stap. Zijn begroeting is even warm als zijn trui. Een rillerige ochtend als deze wakkert mijn behoefte aan koffie verder aan. Ad begrijpt die onuitgesproken boodschap en legt naast mijn verse bakje koffie een vel papier op tafel. Tot mijn verbazing is ene Wil van der Linden me in 2008 al voor geweest om deze rubriek bij Ad af te nemen. Leuk geschreven, de lat ligt hoog voor mij. Vooral ook omdat Ad weet hoe je moet schrijven.

"Begrijpelijke taal schrijven, ook als het een ingewikkeld onderwerp betreft, vind ik erg belangrijk en is een sterk punt van mij. Evenals het me snel eigen maken van lastige dossiers. Het is me altijd goed af gegaan, omdat het me erg interesseert." Meer dan twintig jaar werkte Ad bij de provincie. Door reorganisaties kwam hij in een functie terecht die hem niet beviel. Ad: "Stiekem had ik al een tijd in mijn achterhoofd om voor mezelf te beginnen. Na een tussenjaar op een ander kantoor begon ik met een eigen kantoor aan huis. Vanaf dat moment werd ik vooral ingehuurd door gemeenten, provincie, bedrijven en particulieren." Ad legt me uit hoe het wereldje in elkaar zit en hoe pittig sommige zaken kunnen zijn. Zo pittig dat het de overheid te moeilijk wordt. "Ik heb me veel beziggehouden met zaken die spelen in het buitengebied. Dat is heel divers; dieren, water, natuur, agrarische bedrijven, ombouwen van woningen etc. Mijn grootste doelstelling is om juridische rechtsgang te voorkomen. Dat is me ontzettend vaak gelukt en dat heeft me altijd een voldaan gevoel gegeven. Maar ik heb ook nooit geschroomd om, als het verantwoord was, naar de rechter te stappen en dat is vaak goed uitgepakt. De overheid heeft lang niet altijd gelijk….."  "

Ik merk dat Ad nog steeds vol passie zit. Hij praat met liefde over zijn vak en vindt het zichtbaar leuk om het me uit te leggen. Waarom dan stoppen? denk ik. "Ik werk nog met plezier, maar een keer moet het afgelopen zijn. Ik heb een bepaalde leeftijd (66) waarop het tijd wordt voor andere dingen, meer van het leven wil gaan genieten. Ik heb nog wat klussen die ik afmaak. Nieuwe opdrachten neem ik niet meer aan. Als ik iets doe, dan wil ik het goed doen en met de komst van Meierijstad gaat er veel veranderen. Daar zal ik dan in moeten duiken. Ik heb er voor gekozen om dat niet meer te doen."

We naderen het einde van het gesprek. Ad zit voldaan achter zijn computer. Op de plek waar hij veel persoonlijke gesprekken voerde. "Ik vond het altijd fijn om 'op zijn Roois' over problemen te kunnen praten", bekent de zestiger. "En als ik merkte dat een zaak niet haalbaar was, dan gaf ik dat eerlijk aan. Dan hoefde ik niemand onnodig op kosten te jagen." Zo heeft Ad veel problemen de wereld uit geholpen. Dat is de stempel die hij in al die jaren heeft gedrukt. Nu wordt het tijd voor andere dingen, zoals vissen, fietsen en zich inzetten als vrijwilliger. Ik schud even later de hand van een tevreden man en trek de deur van zijn kantoor dicht, met warme handen.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ben je ook zo blij dat het Carnavalsseizoen weer nadert?Reageren!