Luchtfoto van Sint-Oedenrode.
Luchtfoto van Sint-Oedenrode. Foto: Henri van Hoorn

350 modulaire woningen erbij in Meierijstad

Woningbouw

Meierijstad - De toenemende druk op de woningmarkt dwingt de gemeente Meierijstad tot het nemen van meer maatregelen om versneld woningen toe te voegen. Het college van burgemeester en wethouders stelt daarom voor om 350 extra flexwoningen te realiseren. Zeven locaties verspreid over heel Meierijstad komen daar in ieder geval voor in aanmerking. 

Door: Ties van Dooren.

De gemeente laat weten dat door de druk op de woningmarkt het steeds lastiger wordt om voor alle doelgroepen te voorzien in voldoende en adequate huisvesting. Reguliere woningbouwprojecten vragen vaak veel voorbereidingstijd en kennen lange procedures om tot realisatie te komen. In het Actieplan Woningbouw (2021) is dan ook als één van de versnellingssporen aangegeven om in te zetten op de realisatie van flexwoningen. Inmiddels zijn er flexwoningen gerealiseerd aan de Kerkendijk in Schijndel (17 stuks voor tien jaar) en aan De Bolst in Erp (20 stuks voor tien jaar). De locatie aan de Leijgraaf in Veghel is vergund. Daar komen 24 flexwoningen voor vijftien jaar.

Niet genoeg
Maar dat is bij lange na niet genoeg. Daarom heeft het college besloten om voor de regulier woningzoekende een stapje extra te zetten. Wethouder Rik Compagne legt uit: “Samen met de corporaties is overeengekomen in te zetten op een extra opgave van 150 flexwoningen. Hiervoor hebben de gemeente en de corporaties Area, Woonmeij en BrabantWonen een samenwerkingsovereenkomst gesloten, waarin wordt uitgegaan van de realisatie van 350 flexwoningen in totaal bovenop de al 50 gerealiseerde flexwoningen.”
Aan de volgende locaties wordt concreet verder gewerkt: De Locht in Olland, Sportpark Boskant, Stadshobbywerkplaats in Veghel, Korstenhof in Boerdonk en Korenveld in Keldonk. Hier komen per locatie ongeveer twintig woningen. In Veghels Buiten Noordoost komen er 150 en in de Pastorietuin in Boskant moeten zes flexwoningen worden gerealiseerd.
“Naast bovenstaande locaties zijn er een aantal plekken waarvan de haalbaarheid wordt onderzocht. Wanneer er meer duidelijkheid is, wordt hierover gecommuniceerd”, vult Compagne aan. Dat houdt dus in dat de gemeente meerdere locaties op het oog heeft.  

Het kost de gemeente in totaal zeker 1.2 miljoen om de locaties te kunnen bekostigen. Het geld wordt ingezet voor allerlei voorbereidingskosten en inhuur van projectleiding en expertise op diverse terreinen. De kosten van de realisatie van de flexwoningen komt hier nog bovenop.

Stadshobbywerkplaats
De bewoners in de omgeving van de locaties De Locht in Olland, Sportveld Boskant en de Stadshobbywerkplaats (aan de Parallelweg Zuid bij het Duits Lijntje) in Veghel ontvangen van de gemeente Meierijstad een bewonersbrief waarin staat dat ze in de toekomst mee kunnen denken over de invulling van het gebied.